Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віргінські острови стали улюбленим офшором українців

Середа, 28 травня 2008, 10:50

Віргінські острови обігнали навіть Кіпр, який ще недавно лідирував у списку найбільш популярних офшорів серед українських підприємств.

Так, з початку року вітчизняні бізнесмени вивезли на ці британські острови товарів на суму 274 мільйона доларів, пише "Дело".

Для порівняння, за той же період експорт товарів у таку країну, як Чехія (вважається великим торговельним партнером України), склав всього 125 мільйонів доларів, а з іспанцями ми наторгували за квартал усього на 62 мільйони.

Ще в 2006 році показники зовнішньої торгівлі з Віргінських островами були вчетверо нижче.

Як розповів виданню депутат від БЮТ Сергій Терьохін, у використанні офшорних зон для зниження оподатковування немає нічого протизаконного.

"Весь експорт оформляється на острови з метою не платити податки в країнах, куди товар дійсно поставляється, — пояснив Терьохін. — Але компанії вправі змінювати місце призначення товару".

Проте великі постачальники відхрестилися від використання офшорних зон.

"Група "Метінвест" не експортує свою продукцію на Віргінські острови, — сказали в прес-службі групи. — Експортні постачання здійснюються через трейдера — компанію Metinvest International S.A., що зареєстрована у Швейцарії".

Крім Віргінських островів, українські компанії користуються іншими офшорними зонами, однак у значно меншій мірі.

На Кіпр українці вивезли в I кварталі товарів на суму більш ніж 82 мільйона доларів. Ще меншою популярністю користувалися Барбадос і Беліз. Туди експортували товарів на суму близько 2 мільйонів доларів.

Більш активному експортові на Кіпр заважає нове законодавство. "З 2003 року на Кіпрі введено 10% оподатковування", — пояснив керуючий партнер DLL Top Consulting Ярослав Ломакін.

Крім того, проти островів налаштований український уряд. "Прем'єр Юлія Тимошенко то вносить, то виносить Кіпр зі списку офшорних зон", — відзначив Ломакін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування