Львівські депутати просять Ющенка скасувати День перемоги

Середа, 28 травня 2008, 14:55

Львівська обласна рада ухвалила заяву, у якій закликає президента Віктора Ющенка скасувати на державному рівні свято Дня Перемоги 9 травня.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на секретаріат облради.

Текст, запропонований з ініціативи депутата облради Ростислава Новоженца (заступник голови Української республіканської партії, що входить до місцевої фракції БЮТ), підтримала більшість із присутніх на сесії у вівторок депутатів.

У тексті заяви підкреслюється, що сучасна Україна не має відношення до свята перемоги, незалежна Україна "не була суб'єктом міжнародного права, тому не воювала з Німеччиною", "Україна була колонією Москви, а українці були у війні "гарматним м'ясом".

"Війна для українців не була вітчизняною, оскільки вони захищали не свою Батьківщину, а воювали за російську імперію (яка до 8 грудня 1991 р. називалася СРСР) проти гітлерівської імперії; Червона армія не була визволителем, оскільки вигнавши німецького окупанта не вийшла з України, а підкорила її собі і не дала розвиватися на свій розсуд", - йдеться в заяві.

"Нам шкода, що українцям довелося так довго ходити в російській сірій шинелі, носити російську зброю, користуватися російською мовою і зміцнювати своєю участю колоніальне ярмо на шиї України. Вони продовжили не козацькі традиції боротьби за волю, а традиції рабської покірності, служіння чужим інтересам", - стверджують депутати.

Вони також додали, що "ця традиція - не та, якою можна пишатися, вона народилася з національного рабства і його продовжувала".

"В умовах незалежності не її потрібно згадувати, а плекати козацькі традиції і славити інших їхніх спадкоємців - воїнів Української повстанської армії", - підкреслюється в документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...