Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС не передрікають майбутнього відносин з Україною

Вівторок, 10 червня 2008, 08:58

Європейська політика добросусідства залишається фундаментом відносин ЄС з Україною, водночас Брюссель не впевнений, що такий самий формат відносин буде і в майбутньому.

Таку заяву зробив єврокомісар з розширення Оллі Рен, промовляючи перед аудиторією коледжу Св. Антонія в Оксфорді, повідомляє "Німецька хвиля".

Під час свого виступу Рен зазначив, що в Україні точиться боротьба між європейським шляхом розвитку і російською моделлю, тоді як російський державний устрій тяжіє до авторитарного капіталізму.

Як зауважив Рен, від часу "помаранчевої революції" Україна просувалася шляхом демократичних перетворень, але впровадження реформ усе ж пов’язане з чималими труднощами.

"Євросоюз прагне тісніших зв’язків з Україною. Ми хочемо посилити Європейську політику добросусідства, аби зміцнити політичний діалог і покращити людські контакти. Водночас не передрікаємо майбутнього цих відносин", - зауважив єврокомісар.

Кажучи про перспективи розширення Євросоюзу, Рен відзначив особливу роль прийняття базового документу ЄС.

Згадуючи провал проекту Євроконституції влітку 2005 року, Рен припустив, що тоді найбільше цьому зраділи "реакціонери в Україні, панславісти в Росії, радикали в Сербії і турецькі націоналісти".

Саме тому, підсумував Рен, ЄС має використовувати політику розширення для просування принципів свободи і демократії в країнах Південно-Східної Європи, аби не залишити місця націоналізму і автократії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування