НБУ планує зробити так, щоб українці забули, що таке "у.о."

Вівторок, 10 червня 2008, 10:21

Нацбанк України підготував Концепцію валютної політики, що передбачає підвищення привабливості гривні всередині країни і перехід до її повної конвертованості.

У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинився проект Концепції валютної політики, який Нацбанк минулого тижня направив на розгляд ради НБУ. Тоді голова ради Нацбанку Петро Порошенко пообіцяв, що документ затвердять уже за два тижні.

Як вдалося з'ясувати, у Концепції, що НБУ розробляв останні кілька років, констатувалося, що нинішній стан української економіки відстає в розвитку від економік розвинутих країн на 30 років, тому назріла необхідність у проведенні валютної реформи, що має стимулювати економічний ріст.

Валютна реформа повинна пройти в три етапи і триватиме від 8 до 30 років.

По завершенні цього терміну Україна повинна буде мати кредитний рейтинг інвестиційного рівня, а гривня – стати вільно конвертованою валютою, упевнені в НБУ.

У першу чергу НБУ має намір проводити політику монетарного суверенітету – заохочувати використання гривні в міжнародних торговельних операціях.

"Це може бути досягнуто шляхом розширення використання гривні по поточних валютних операціях, а саме шляхом надання можливості проведення розрахунків (у гривні) по експортно-імпортних операціях без обмеження кола країн, з резидентами яких ці операції можуть відбуватися, а також надання права здійснення перерахунків по неторгових операціях", – зазначено в Концепції.

Очікує Україну і дедоларизація економіки і лібералізація валютного ринку. НБУ заявляє про необхідність "остаточного закріплення за гривнею статусу не тільки єдиного інструмента платежів в Україні, але і міри вартості товарів", а також "відмови від використання в ціноутворенні і розрахунках будь-яких субститутів по типу "умовних одиниць".

Крім того, планується перехід до банківського кредитування населення і підприємців "винятково в гривні". Також у Концепції НБУ "фактично підтвердив, що згодом має намір піти з міжбанківського валютного ринку і відправити курс гривні у вільне плавання".

Члени ради НБУ в понеділок в основному відмовлялися коментувати Концепцію, мотивуючи тим, що ще не вивчали її. При цьому вони визнали, що реформа валютної політики давно назріла, і підтримали плани НБУ щодо дедоларизації економіки.

У свою чергу експерти також називають реформу валютного регулювання назрілою, однак відзначають, що її не можна проводити в ситуації політичної й економічної нестабільності.

Реформа буде можлива лише через два-три роки, якщо річні темпи інфляції знизяться до 7%, відзначають фахівці.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування