Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі вважають, що Україну труситиме криза, доки не переоберуть президента

Вівторок, 10 червня 2008, 10:24

Політичний аналітик Центру європейської політики в Брюсселі Аманда Акчакоджа вважає, що Україна перебуває у затяжній політичній кризі через міжусобиці між урядом та президентом, і ситуація не зміниться до наступних президентських виборів.

"Нині в Україні ми бачимо багато політичних проблем. Держава перебуває у затяжній політичній кризі. Джерело цієї проблеми – міжусобиці між урядом та президентом. Голова уряду Юлія Тимошенко ніяк не знайде спільну мову з президентом Ющенком, а це блокує все, включно з українським парламентом", - сказала вона в інтерв’ю Радіо "Свобода".

За словами Акчакоджі, "відповідник ситуації в Україні важко знайти у інших країнах Європи".

"Я не знаходжу жодних паралелей, бо український випадок дуже дивний. Якщо дивитися глибше, то проблема криється в Конституції України, яку треба терміново змінити. Адже влада в Україні поділена між урядом та президентом. Проте Конституція не має чіткого визначення, хто за що відповідає і хто, зрештою, має більше влади. Тому й виникають постійні проблеми", - сказала вона.

При цьому Акчакоджа наголосила, "ніхто, крім самих українців, не зможе знайти рішення". "Після Помаранчевої революції Конституція зазнала змін. Проте вони не мали позитивних наслідків. Тому всі політичні сили повинні зосередитися на конституційній реформі й досягти консенсусу. Це у першу чергу стосується парламенту. Та, на мій погляд, ситуація нині дуже критична і, гадаю, не слід чекати особливих змін до президентських виборів у 2009 року", - зазначила європейський аналітик.

На запитання про те, як вона бачить розвиток відносин між Україною та Росією, Акчакоджа відповіла: "У сенсі економіки Росія є дуже важливим партнером України. Проте абсолютно неприйнятними є постійні втручання офіційної Москви у внутрішню політику України... Протягом усього періоду суверенності Україна перебуває у стані постійного шантажу з боку Росії, а це неприйнятно".

На думку аналітика, "політичний шантаж із боку Росії не може змінитися раптово, сьогодні чи завтра – припинити це явище можливо поступово, і на це потрібні роки".

"У першу чергу український уряд повинен об’єднати всіх і одноголосно сказати Росії: так, ви є нашим важливим діловим партнером. Ми маємо багато історичних зв’язків. Але у будь-якому разі ми самі вирішуватимемо наші економічні та політичні питання. Втручання інших країн у внутрішні справи України категорично не прийнятне", - сказала вона, додавши, що "сліди російської політики" спостерігаються не лише в Україні: "Є ще й Грузія, Молдова, інші сусіди, що теж відчувають постійну присутність Росії".

"Євросоюз не може не зважати на думку Росії, коли ухвалюються рішення щодо України: чи то йдеться про приєднання до НАТО, чи про вступ до ЄС. Проте мушу зазначити, що поширена пресою думка про поділ України на проєвропейську та проросійську дуже перебільшена. Це було очевидно під час останніх виборів: за проєвропейську партію Юлії Тимошенко голосував і захід, і схід, і центр України", - додала Акчакоджа.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування