У Росії висловили чергове "фе" Україні

Вівторок, 10 червня 2008, 14:50

Міністерство закордонних справ Росії висловлює подив і жаль у зв'язку з наміром керівництва України святкувати 350-річчя перемоги в Конотопській битві військ під проводом гетьмана Івана Виговського.

Про це йдеться в коментарі департаменту інформації та преси МЗС РФ, оприлюдненому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії.

"Викликає просто подив і жаль те, з якою впертістю, гідною кращого застосування, деякі сили на Україні намагаються сьогодні вишукати у спільній, дійсно складній, місцями суперечливій російсько-українській історії події і персонажі, примітні лише тим, що вони якось були спрямовані проти Москви, проти Росії, проти росіян", - сказано в коментарі.

"В ім'я цього іноді піднімаються на щит імена і діяння, яких в інших умовах можна було б і посоромитися. Кривава битва через чергову зраду чергового гетьмана – з їх числа", - додається у ньому.

Як пояснює МЗС РФ, "ідеться про один із епізодів бурхливої події періоду середини XVII сторіччя – про битву поблизу Сосновської переправи під Конотопом між військом, що складалося з кримських татар, козаків і поляків, і російським загоном під проводом князя Олексія Трубецького, який змушений був, зазнавши відчутних втрат, але аж ніяк не будучи розгромленим, відійти до Путивля".

"Сам же похід загону Трубецького був викликаний необхідністю протидії планам гетьмана Виговського, який порушив власну клятву у вірності Москві, включити частину українських земель під назвою Велике князівство Руське до складу Речі Посполитої", - підкреслює російське відомство.

При цьому в МЗС РФ додають: "Гетьман Виговський завершив свій життєвий шлях аж ніяк не героїчно – у жовтні 1659 р. козаки його скинули і змусили тікати в Польщу, де через п'ять років уже поляки звинуватили його в зраді і стратили".

"Доводиться уповати на мудрість українського народу, що не дозволить себе втягнути у штучне, надумане протистояння з Росією. Ігри з історією, особливо з націоналістичним підґрунтям, ніколи ще ні до чого доброго не приводили", - підсумовують у МЗС Росії.

Як відомо, у березні 2008 року президент України Віктор Ющенко видав указ про святкування 350-річчя Конотопської битви, яка відбулася у червні 1659 року.

Кабінет міністрів України наприкінці травня цього року затвердив спеціальний "План підготовки і проведення заходів до 350-річчя перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського в Конотопській битві".

Зокрема, Кабмін має намір створити меморіальний комплекс Конотопської битви. Підготовкою до святкування пам'ятної дати займається, відповідно до рішення Кабміну, оргкомітет під головуванням віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування