Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" знову переконує Європу, що Україна його обікрала

Вівторок, 10 червня 2008, 15:14

Заступник глави правління "Газпрому" Олександр Медведєв ще раз спробував переконати Європу в тому, що конфлікт 2006 року з Україною стався з вини Києва.

Про це він заявив на прес-конференції в Довіллі (Франція), повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Медведєв підкреслив, що Росія протягом 15 років проводила масові субсидії Україні, що обчислювалися 3 млрд. дол. на рік.

Він також нагадав, що в 2003 році "Газпром" став відкритим акціонерним товариством зі змішаним капіталом, у якому частка держави складає трохи більше 50%.

"Природно, наші акціонери вимагали від "Газпрому" поведінки, що відповідає основним нормам корпоративного правління, а саме - орієнтації на ефективну роботу, прибуток", - сказав представник компанії.

Медведєв зазначив, що за цих умов усі країни знайшли можливість врегулювати відносини з Росією і "Газпромом" на безконфліктній основі.

"Україна ж виявилася єдиною країною, що не тільки відмовилася враховувати об'єктивні умови розвитку ринку, але і відмовилася переглядати умови постачань газу", – сказав представник компанії.

При цьому, за його словами, незважаючи на те, що Україна ратифікувала Європейську енергетичну хартію, відповідно до якої питання постачань енергоресурсів і транспортування повинні бути розділені, вона "продовжувала плекати надію, що може працювати по-старому".

Медведєв додав, що Росія намагалася проводити переговори протягом 9 місяців, починаючи з березня 2005 року. Однак, оскільки контрактні умови узгодити не вдалося, з 1 січня 2006 року "Газпром" не мав більше ніяких підстав поставляти газ в Україну.

При цьому Україна, за словами Медведєва, почала несанкціоновано відбирати газ з того об'єму, що був передбачений для постачань у Європу.

Разом з тим, Медведєв наголосив, що "Газпром" уже з 1 січня 2006 року прийняв рішення компенсувати "украдений" газ зі своїх газових сховищ.

Медведєв підкреслив, що в результаті прийнятого рішення європейські споживачі не відчули серйозних проблем з постачаннями газу.

Він також зазначив, що, на щастя, з 3 січня 2006 року Україна приступила до переговорів і 4 січня необхідні контракти з "Газпромом" були підписані.

При цьому Медведєв додав, що, на його думку, у західній пресі проявилися подвійні стандарти висвітлення цієї проблеми.

"Вони проявилися в політичних симпатіях головних засобів масової інформації до політиків західних країн, що несправедливо переклали всю провину за конфлікт з Україною на сумлінного постачальника, на нас, на "Газпром", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування