Порошенко стурбований істотним відхиленням курсу

Вівторок, 10 червня 2008, 15:35

Національний банк України продовжить політику валютних інтервенцій доти, поки не буде знято ажіотажний попит на валютному ринку.

Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова ради НБУ Петро Порошенко, повідомляє Ліга.

За словами Порошенка, дрібне, незначне коливання курсу гривні до долара, що в останні дні спостерігається на ринку - це реакція НБУ на триваючі тенденції на світовому ринку.

"НБУ реагує на зміни, що відбуваються на світовому ринку. Якщо долар зміцнюється стосовно більшості іноземних валют, то відповідно слабшає гривня, на кілька копійок - і навпаки", - відзначив він.

"Останні два дні ми бачимо, що долар послабив свою позицію з 1,54 до 1,57, НБУ відповідно відреагував на курс зміцненням гривні. Я вважаю - це абсолютно природна поведінка", - додав Порошенко.

Також він відзначив, що велике занепокоєння в НБУ викликає невідповідність офіційного курсу НБУ і реального курсу міжбанку.

Так, якщо на міжбанку долар торгується за ціною 4,73-4,75 грн./$, то офіційний курс при цьому залишається на позиції 4,85 грн./$.

"Політика проведення двох курсів, які один від одного відрізняються більш ніж на 2%, є додатковим тягарем для економіки, фіскальним, якщо хочете фактором, що, у той же час, має дуже серйозну інфляційну складову і на це необхідно реагувати", - пояснив голова ради НБУ.

Тому, за його словами, НБУ буде і далі проводити політику валютних інтервенцій, і не виключено, що вже сьогодні регулятор вийде на валютний ринок і "забере ажіотажний попит, викликаний нестабільною курсовою ситуацією".

Раніше Порошенко заявляв, що знецінення долара не мало під собою ринкових підстав.

НБУ 22 травня здійснив 4%-у ревальвацію офіційного курсу гривні - з 5,05 до 4,85 грн./$, відреагувавши в такий спосіб на зміцнення гривні на міжбанківському валютному ринку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування