Чехія каже: важлива дискусія без України не має сенсу

Середа, 11 червня 2008, 10:09

Чехія впевнена в можливості ввести безвізовий режим між Україною і Європейським союзом.

Про це повідомив журналістів віце-прем'єр-міністр Чехії Олександр Вондра, інформують "Українські новини".

За його словами, Чехія готова ввести такий режим уже зараз. "Якби це залежало тільки від нас - хоч завтра", - сказав він.

Віце-прем'єр нагадав, що Чехія є частиною Шенгенської зони, тому введення безвізового режиму поки неможливо.

"Але я вірю, що нам вдасться вирішити це питання. Ми доживемо до цього", - сказав він, зазначивши, що деякі країни, такі як Чехія, Польща й Угорщина неодноразово піднімали й піднімають це питання в Євросоюзі.

Водночас, Чехія на час свого головування в Євросоюзі в 2009 році виділяє три пріоритети у відносинах з Україною, сказав Вондра.

"Ми виділяємо три пріоритетні питання, які вирішуватимемо під час головування Чехії в Європейському Союзі. Це ліквідація торгових бар`єрів, забезпечення енергетичної безпеки і розвиток відносин зі Сходом у контексті розширення Європейського Союзу", - цитує його УНІАН.

При цьому віце-прем`єр-міністр Чехії підкреслив, що "дискусія про європейську енергетичну безпеку без участі України не має сенсу, оскільки Україна є ключовою країною у поставках енергоресурсів не тільки для Чехії, але й для всієї Європи".

Вондра звернув увагу на той факт, що Чехія головуватиме в Євросоюзі в той час, коли ЄС і Україна проводитимуть переговори про створення зони вільної торгівлі, а також про асоційоване членство.

"Ми своїм можливостями головуючої країни добиватимемося того, щоб ці переговори ніхто не затримував", - сказав він.

Крім того, віце-прем`єр-міністр Чехії повідомив, що українське питання обговорюватиметься 16 червня в Празі під час саміту Вишеградської четвірки.

"Зараз ми головуємо у Вишеградській четвірці. У саміті за участю глав урядів також планується участь президента Франції Ніколя Саркозі. Обговорюватиметься наше головування в ЄС, і ми говоритимемо про Україну", - сказав Вондра.

Як повідомлялося, Чехія виступає за надання Україні в новій посиленій угоді конкретні умови приєднання до Європейського Союзу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування