Яценюк, Балога і Ко запасуться антипрослушкою?

Середа, 11 червня 2008, 11:00

Кабіни, які захищають приміщення від прослуховування, можуть з'явитися у Верховній Раді, секретаріаті президента і навіть в офісах політичних партій, пише "Дело".

Газета з'ясувала, що "загадкові кабінки" виготовляють колишні співробітники спецслужб – брати Сергій і Олексій Римаренки.

Замовнику кабінка від братів обійдеться мінімум у 100 тисяч доларів. Однак із кожним роком її ціна зростає, тому що удосконалюється техніка для прослуховування, і, отже, росте і ціна матеріалів, з яких виготовляється кабінка.

У політичних партіях можливість появи екранованої кімнати коментувати або відмовляються, або заявляють про те, що подібні заяви не більш ніж підступ конкурентів.

Народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль подібні плітки обурено назвав маячнею й запевнив, що БЮТ на такі кроки не піде ніколи.

Майже така ж реакція була у Михайла Чечетова з Партії регіонів. Нардеп заявив, що про подібні плани своєї політичної сили чує вперше. Більш спокійно до питань про "прослушку" поставився його колега по партії Василь Горбаль.

"Це важливе стратегічне питання. Я думаю, що багато нинішніх народних депутатів, вихідців із бізнесу, мають своїх консультантів у питанні прослуховування. До того ж подібні кабінки присутні в солідних компаніях", - сказав нардеп. За приклад він навів Укрексімбанк, де екранована кімната з'явилася однією з перших у країні.

В Укрексімбанку на питання про кабінку не відповіли ані негативно, ані позитивно. "Це питання внутрішньої безпеки банку. Хоча особисто я такої кабінки в банку не бачив", - сказав один зі співробітників, що побажав не називати свого імені.

Соратник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Володимир Полохало вважає, що в Україні проблема "прослушки" є однією з головних для політиків. А викорінювати цю проблему потрібно на законодавчому рівні. "Кабінка – це тільки спосіб захистити себе у своєму ж середовищі. Причому не зовсім ефективний", - вважає він. Противитися появі кабінки Полохало не буде.

Депутат "Наший України" Юрій Кармазін зізнався, що чутки про купівлю кабінки від прослуховування у кулуарах з'явилися нещодавно: "Не знаю, наскільки це правдива інформація, але розмови про це велися".

Як відомо, будучи прем'єр-міністром, Віктор Янукович за бюджетні півмільйони гривень придбав собі екранізовану кімнату "Кабіна Гарант 5", у якій уряд збирався на таємні засідання

Уряд Тимошенко на таємні переговори в ній не збирається. За словами міністра Кабміну Петра Крупка, працювати в ній некомфортно. До того ж у Тимошенко побоюються прослуховувальних пристроїв, що залишилися від попередників.

"І нову кабіну для переговорів, незважаючи на всі розмови, ми купувати не збираємося", - запевнив Крупко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...