Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща хоче збудувати собі в Україні вугільну електростанцію

Четвер, 12 червня 2008, 09:27

Плани Польщі стосовно будівництва вугільної електростанції на українській території суперечать духу європейської політики зі скорочення викидів парникових газів.

Таку думку в інтерв’ю "Німецькій хвилі" висловив експерт з європейської енергетичної політики Матіас Рот.

Відповідно до вимог Європейської Комісії, до 2013 року Польща мусить значно понизити рівень викидів СО2.

Польський міністр господарства Вальдемар Павлак заявив про плани будівництва вугільної електростанції в Україні, звідки б Польща імпортувала електроенергію.

Рот наголошує, що подібні плани, хай навіть і теоретичні, безперечно посилять позиції Варшави на переговорах з Єврокомісією щодо квот СО2.

Для України, яка прагне закріпити своє енергетичне реноме, проект теж був би цілком прийнятним, вважає він. Наприклад, вже сьогодні українська електроенергія покриває потреби Замостя на Люблінщині.

Водночас експерт передбачає різко негативне ставлення Єврокомісії до задумів Польщі.

Якщо Брюссель "заплющує очі" на електрозалежність країн Балтії від російських електропостачальників, то там це викликано наявністю успадкованої від СРСР інфраструктури, каже він.

У цьому ж випадку, зауважує Рот, йдеться про бажання Польщі уникнути санкцій Єврокомісії, тому навряд чи у Брюсселі змиряться із запуском такого проекту.

Тим часом, у департаменті Єврокомісії із захисту довкілля "Німецькій хвилі" повідомили, що вже вивчають подробиці цієї історії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування