У Раді підготували "відповідь" Держдумі. Без "негативу"

Четвер, 12 червня 2008, 10:21

Проект заяви-відповіді Верховної Ради депутатам Держдуми Росії, які закликали уряд і президента РФ розірвати з Україною договір про дружбу, співпрацю й партнерство, буде внесено на розгляд Верховної Ради наступного тижня, 17 червня.

У середу на закритому засіданні парламентський комітет із іноземних справ розглянув і відкоригував дану заяву, пише газета "Комерсант-Україна", у розпорядженні якої опинився цей проект заяви.

Документ був підготовлений МЗС України наступного дня після того, як російські депутати звернулися до президента і прем'єра РФ із пропозицією розірвати Договір про дружбу, співпрацю й партнерство з Україною у випадку її приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, а в апараті парламенту зареєстрований 5 червня.

У документі зазначається, що задекларовані в зверненні заклики Держдуми "можуть мати негативні наслідки для двосторонніх відносин", при цьому саме звернення депутатів українська сторона розцінює як "сплановану політичну акцію".

Особливе занепокоєння з боку українських парламентаріїв викликали рекомендації Держдуми відмовитися від виконання узятих на себе міжнародних зобов'язань, зафіксованих, зокрема, у базових міждержавних угодах, що "є відвертим порушенням норм міжнародного права".

У листі сказано, що готовність Росії зробити свій внесок у забезпечення безпеки України могла б бути висловлена "шляхом поваги до самостійного визначення Україною своїх зовнішньополітичних пріоритетів", а також врегулюванням проблемних питань двосторонніх відносин на взаємовигідних основах, шляхом компромісів, поваги до партнера і без тиску.

Підсумком цього, на думку українських депутатів, стане "зміцнення взаєморозуміння між державами і їхнє просування шляхом стратегічного партнерства".

Водночас у документі зазначається, що "викликом для української сторони і прямим утручанням у внутрішні справи України є теза депутатів Держдуми про необхідність активізувати діяльність із захисту прав російськомовного населення".

На ці цілі передбачається виділення коштів з російського федерального бюджету, створення філій російських вузів і інших навчальних закладів в Україні.

"Цілком можливо, що мета таких закликів – дезорієнтувати міжнародну громадськість у питанні про реальний стан справ в Україні, у тому числі й у питанні забезпечення прав національних меншин", - говориться в проекті заяви.

Стурбованість викликали також пропозиції депутатів Держдуми "не виконувати свої міжнародні зобов'язання", зафіксовані, зокрема, у базових угодах про тимчасове перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Українська сторона відкидає всі обвинувачення "в однобічних діях з питань базування Чорноморського флоту Російської Федерації" і нагадує, що термін дії угоди спливає 28 травня 2017 року. "Відповідно до Конституції українська сторона не має наміру продовжувати термін дії угод", - зазначається в документі.

У той же час, як розповів газеті один із членів комітету, було ухвалено рішення виключити з первинного варіанта заяви слова "негативного характеру". Фразу "провокаційна заява Держдуми" замінили на "подібна заява".

Крім того, деякі члени комітету наполягали на виключенні абзацу, у якому говориться, що звернення російських депутатів українська сторона розцінює як "сплановану політичну акцію". Однак після нетривалої дискусії цей абзац був залишений без змін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування