Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко відібрав у Росії попередження про ракетний напад, від якого вона відмовилась

Четвер, 12 червня 2008, 11:05

Президент Віктор Ющенко підписав указ про припинення використання станцій попередження про ракетний напад (СПРН) у Мукачевому і Севастополі разом з Росією.

Про це в четвер пише газета Комерсант-Україна з посиланням на джерело в апараті РНБО.

"У понеділок (9 червня) президент уже підписав указ про припинення дії угоди про спільне використання СПРН", - розповів співрозмовник.

"У цьому документі в числі іншого є розпорядження про модернізацію станцій з метою їх подальшого комерційного використання разом із західними партнерами", – розповів співрозмовник, додавши, що даний указ не був оприлюднений, оскільки "для цього є певні причини".

У списку указів, підписаних Віктором Ющенком в останні дні, дійсно є пропущені номери. Укази #522/2008 і 524/2008 не опубліковані на сайті глави держави і не зареєстровані в базі законодавства України на сайті Верховної ради.

Утім, газета відзначає, що не вдалося одержати підтвердження, що "секретні" укази про модернізацію радіолокаційних станцій (РЛС) були підписані саме 9 червня – джерела надають з цього питання різну інформацію.

"Наскільки мені відомо, підписати указ планується 13 червня в ході поїздки президента в Дніпропетровськ. Але рішення про модернізацію РЛС і їхнє альтернативне використання дійсно прийнято", – заявив представник секретаріату президента, який побажав залишитися неназваним.

У прес-службі президента підтвердили, що в п'ятницю відбудеться поїздка Ющенка в Дніпропетровськ, у ході якої глава держави ознайомиться "із пропозиціями і можливостями по подальшому використанню систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору".

"Роботи з модернізації станцій буде проводити Дніпропетровський машинобудівний завод. Це підприємство є основним виробником обладнання РЛС типу "Дніпро", так що технологічна база для проведення робіт у нас уже є",– уточнив співрозмовник в Дніпропетровській облдержадміністрації, який має відношення до підготовки поїздки президента.

Посольство Росії в Україні в середу утримувалося від коментарів з даного питання.

Тим часом ще у вівторок у стрічках новин інформаційних агентств з'явилися різкі коментарі російських військових про неприпустимість використання СПРН західними партнерами.

Водночас "Українській правді" в прес-службі президента повідомили, що вищезгадані укази оприлюднені.

Так указ президента № 524/2008 - про присвоєння рангу державного службовця, а указ № 522/2008 - про відзначення державними нагородами України працівників акціонерного товариства "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

Також в дипломатичних колах "Українській правді" повідомили, що ще в лютому Росія вийшла з цього договору.

В зв’язку з переобранням президента Росії і відсутністю переговорних процесів, питання імплементації Україною було неможливо. Після переобрання нового президента Україна зобов'язана імплементувати на рівні своєї країни рішення щодо цього договору.

Також, можливо, що причиною затримки була відсутність посла України в Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування