Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО сказало Україні, що воно не порошок, щоб його в супермаркеті купувати

Четвер, 12 червня 2008, 13:23

Північноатлантична рада на чолі з генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером поки не буде давати прогнозів про час приєднання офіційного Києва до Плану дій по отриманню членства в альянсі (ПДЧ).

Північноатлантична рада і генсек їдуть в Україну слухати не тільки українських політиків, як керівних, так і опозиційних партій, але й український народ, сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" напередодні візиту в Україну, що пройде 16-17 червня.

"Мова Бухарестського комюніке буде основною для візиту в Київ, і я буду несправедливий стосовно українського народу, уряду, якщо я скажу, що ця мова зараз зміниться", - сказав генсек.

Яаап де Хооп Схеффер нагадав, що перша оцінка прогресу України на шляху приєднання до ПДЧ буде зроблена міністрами закордонних справ країн-членів НАТО в грудні нинішнього року.

"Перша оцінка не обов'язково остання. Чого я не буду робити, так це говорити моїм українським друзям, що це - справа вирішена, або говорити, що це буде дуже важко. У нас є мова Бухареста, і на цій підставі союзники будуть обговорювати (це питання), а міністри закордонних справ дадуть першу оцінку", - підкреслив він.

У цьому зв'язку генсек дав високу оцінку прийнятому в Бухаресті рішенню. "Я думаю, що результат був гарним - (прийняте) вперше зовсім чітке рішення - ці держави (Україна і Грузія ) згодом будуть членами НАТО", - відзначив він.

Відповідаючи на питання, що саме Північноатлантична рада має намір привезти в Україну і які очікування від української сторони, Хооп Схеффер сказав: "Я думаю, що ми повинні розглядати цей візит, як вулицю з двостороннім рухом: ми їдемо слухати і їдемо говорити".

Генсек альянсу пояснив, що Північноатлантична рада має намір слухати не тільки президента, прем'єр-міністра, парламент, але й представників всього українського суспільства, "з будь-якою політичною точкою зору - чи це буде представник уряду, чи це буде пан Янукович чи хтось інший, котрий буде здатний не тільки говорити, але й слухати нас".

"Це - мета поставленої задачі. Таким чином, слухати - це одна сторона, і ми їдемо говорити й інформувати про НАТО теж. Але не продавати НАТО. НАТО - не миючий порошок або продукт, що ви можете купити в супермаркеті. НАТО - родина демократичних держав", - заявив генсек.

"Ми їдемо пояснити, що таке НАТО, ми також їдемо інвентаризувати відносини між Україною і НАТО й у політичному сенсі. Це, звичайно, один з елементів інтенсивної взаємодії - слова, яку ви можете знайти в Бухарестському комюніке. У цьому відношенні, я думаю, візит Північноатлантичної ради в повному складі в Київ - важливий. Я з нетерпінням чекаю цього візиту", - резюмував він.

Північноатлантична рада , крім Києва, має намір відвідати Львів, Харків і Дніпропетровськ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...