НАТО не буде втручатися в розборки України і Росії

Четвер, 12 червня 2008, 13:41

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер називає міфом думку, що в Україні будуть розміщені натовські бази, і знову відзначає позицію невтручання альянсу в будь-які двосторонні конфлікти.

Таку позицію генсек озвучив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" і "Укрінформ" напередодні візиту Північноатлантичної ради в Україну, запланованого на 16-17 червня.

"Звичайно ж, це не так", - сказав він, відповідаючи на питання про можливе розміщення баз у Криму, і продовжив: "Але, насамперед, я хочу сказати, що цілком стою осторонь від будь-яких двосторонніх дискусій між Україною і Росією щодо майбутнього Чорноморського флоту. Це - не для НАТО. Союзники по альянсу і генеральному секретарі будуть залишатися осторонь від цього питання. Це питання до НАТО не відноситься".

Генсек підкреслив, що прагненням НАТО у відносинах з Україною і Грузією є інтенсивна взаємодія. "Ви читали Бухарестську заяву, де було чітко сказано, що вони в остаточному підсумку будуть членами НАТО", - сказав генсек.

"Я додам - якщо вони так хочуть. Звичайно, це Україні і Грузії вирішувати, чого вони хочуть. Україна - суверенна держава. Якщо вони (український народ) хочуть іти ліворуч - вони йдуть ліворуч, якщо - праворуч, вони йдуть праворуч, підтримувані у демократії більшістю народів", відзначив він.

Крім того, де Хооп Схеффер закликав "боротися зі стереотипами про НАТО".

"Давайте боротися проти міфів щодо того, що, якщо Україна наближається до НАТО, це буде значити натовські бази в Україні. Давайте боротися з міфом про те, що будуть негативні наслідки для деякої української індустрії, зокрема, згадується авіабудування. Але це ж нонсенс! Чим більше взаємодії, чим більше можливостей у вас є - тим краще для українських авіабудівників", - сказав генсек.

Він ще раз підкреслив, що "НАТО не може нав'язувати, і НАТО не буде нічого нав'язувати"щодо подальшого наближення Києва до альянсу. "Це будуть вирішувати громадяни України - у вас для цього є демократичні процедури", - констатував генсек.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...