Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров каже, що Тимошенко "цинічно" зриває й бюджет на наступний рік

Четвер, 12 червня 2008, 18:25

Депутат фракції Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров заявляє, що уряд Юлії Тимошенко зриває не тільки бюджет 2008 року, а й бюджетний процес 2009 року.

"Відповідно до Бюджетного кодексу, не пізніше 1 червня у Верховній Раді мали відбутися парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період, тобто на 2009 рік. А не пізніше, ніж за чотири робочі дні до дати слухань уряд мав подати до Парламенту проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період", - цитує Азарова прес-служба Партії регіонів.

Депутат наголошує, що цей обов’язок уряду також визначений статтею 31 закону "Про Кабінет міністрів".

"Проте до сьогоднішнього дня уряд Тимошенко не розробив, не затвердив на засіданні Кабінету міністрів і не вніс до Верховної Ради цей основоположний документ, який дає старт бюджетному процесу наступного року...", - вказує Азаров.

"Натомість уряд, уже вкотре порушуючи прямі вимоги бюджетного законодавства, тільки 31 травня 2008 року відправив до Верховної Ради цинічну відписку під назвою "Щодо основних напрямів бюджетної політики на 2009 рік.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не посоромилась підписати цю фактичну пояснювальну записку, яка містить лише інформацію про те, що уряд сам собі написав у Декларації цілей та завдань бюджету на 2009 рік (Бюджетній декларації)", - додає він.

Азаров зазначає, що "і цей документ уряд затвердив з порушенням закону про Кабмін (не до 1 березня поточного року, а тільки 5 березня) і з порушенням норм Бюджетного кодексу".

"У Бюджетній декларації не визначено частку капітальних вкладень у видатках бюджету, вона не містить переліку захищених статей видатків, не враховує рішень Конституційного Суду щодо відновлення законних соціальних гарантій, підвищує фіскальне навантаження на економіку до 32%, і, нарешті, дефіцит бюджету встановлюється на небаченому для незалежної України рівні - 3% від валового внутрішнього продукту з можливістю збільшення до 4% заради потреб проведення "Євро-2012"!", - заявляє "регіонал".

"Тобто, уряд не просто порушує чинне законодавство, не просто знущається з вищого представницького органу влади відписками, а й виношує вкрай небезпечні для макроекономічної стабільності, для конкурентоспроможності держави плани! При цьому своїми діями уряд фактично відсторонює Верховну Раду від процесу підготовки бюджету на наступний рік. Але ж і брати на себе відповідальність цей уряд не може і не бажає", - додає він.

Азаров вважає, що "такі дії уряду є безвідповідальними, злочинними щодо народу України і, зрештою, несуть загрозу національній безпеці".

"Ми наполягаємо, що Верховна Рада всіма законними способами повинна домогтися від уряду безумовного виконання законів та проведення бюджетного процесу у цивілізований, прозорий, визначений національним законодавством спосіб", - сказано в повідомленні.

"Ми звертаємо увагу президента, як гаранта конституційних прав, що його обов’язок - вживати всіх необхідних заходів для того, щоб український уряд жив і діяв за законом, щоб бюджетні процеси відбувались в інтересах усіх громадян України, а не в інтересах "ручного управління" коаліційними політичними силами", - додається у ньому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування