Бут потрапив до Луценка на прохання російської церкви?

П'ятниця, 13 червня 2008, 09:58

Депутат фракції "НУ-НС", лідер УНП Юрій Костенко покладає відповідальність за вихід із коаліції Ігоря Рибакова (БЮТ) і Юрія Бута ("НУ-НС", "Народна самооборона") на лідерів політичних сил, від яких вони йшли, - Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

Про це він сказав у інтерв’ю "Україні молодій", коментуючи ситуацію із виходом цих депутатів із коаліції.

"Їхній вчинок – це суто політична дія", - заявив Костенко, наголосивши, що депутати "не мають права формувати коаліцію та виходити з неї на індивідуальній основі – це можливе тільки тоді, коли більшість членів фракції підтримають рішення про вихід із коаліції".

Костенко не має сумніву, що "обґрунтування кроків Бута і Рибакова дуже далекі від дійсних мотивів".

"Думаю, з урахуванням географії і першого, і другого депутата можна зробити дуже прості висновки, хто стоїть за їхнім вчинком. Я не розумію, якими міркуваннями керувалася "Народна самооборона", коли брала його (Бута) у список. Це відповідальність Юрія Луценка. Була інформація, що це було зроблено начебто на прохання Російської православної церкви", - сказав він.

"Так само Рибаков у списку БЮТ – це відповідальність Тимошенко. До речі, він підтримує тісні стосунки з Московським патріархатом", - зазначив також Костенко.

Лідер УНП сказав, що, судячи з біографії Бута, ця "людина довгий час працювала у специфічних військових структурах Російської Федерації, потім несподівано переїхала в Україну – й одразу стала народним депутатом".

При цьому Костенко зазначив, що "на превеликий жаль, у нашому законодавстві дуже багато дірок, через які проводиться здача національного інтересу".

"Юридично покарати цих депутатів неможливо, бо немає закону, який би дозволяв це зробити. За Конституцією, позбавити мандата можна лише за вихід депутата з фракції, а от санкції за вихід із коаліції не передбачені. Через такі прогалини і проходить реалізація тих чи інших сценаріїв. Згадайте 2006 рік, коли у неконституційний спосіб у Верховній Раді почала формуватися конституційна більшість шляхом купівлі депутатів, яка дуже нагадувала купівлю баранів на базарі", - зазначив Костенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування