Американський радник тонко натякнув на схожість Путіна та Муссоліні

П'ятниця, 13 червня 2008, 11:47

Радник екс-президента США Збігнєв Бжезиньськи у світлі нинішньої політики Росії вважає за необхідне підтримати зусилля кількох європейських держав з блокування будівництва трубопроводу "Північний потік" з Росії в Німеччину.

Про це він сказав у ході свого виступу на енергетичних слуханнях у комітеті сенату США 12 червня, повідомляє "Комерсант".

На початку своєї промови Бжезиньськи зізнався, що не є експертом в енергетиці, але вважає цю тему важливою для розуміння майбутніх відносин між Москвою і Заходом.

"Незважаючи на те, що у віддаленій перспективі Росія і трансатлантичне співтовариство дійдуть розуміння, у короткій перспективі політика Росії викликає занепокоєння", - зазначив радник.

У числі проблемних кроків російського керівництва Бжезиньськи, серед іншого назвав спроби ізоляції Росією країн Середньої Азії від входження на світові ринки для збереження своєї переваги на покупку енергоносіїв і погрози щодо Грузії.

Колишній радник з нацбезпеки запропонував кілька кроків з вирішення проблеми.

Серед них необхідність прямого доступу до керівників середньоазіатських країн, які, на його думку, готові вийти на світовий ринок, вивчення можливості будівництва трубопроводу через Афганістан з виходом у Південну Європу.

Також Бжезиньськи вважає за необхідне підтримку зусиль Швеції, країн Балтії і Фінляндії з блокування будівництва трубопроводу "Північний потік", що йде з Росії в Німеччину, підтримку проекту "Одеса-Броди", а також урядів України та Грузії.

Колишній радник також не виключив можливості участі Ірану в газових проектах. Втім, ця складова, на його думку, можлива у випадку зміни влади в цій країні.

Вислухавши Бжезиньського, сенатори буквально закидали його питаннями, багато з яких торкалися теми використання Москвою енергоресурсів для поділу Європи.

Втім, найбільшу реакцію залу викликала відповідь Бжезиньського на питання сенатора Білла Нельсона про те, чи можна називати нинішнього прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна царем.

Бжезиньськи відповів дуже швидко: "Путін є національним лідером. До речі, один прем'єр-міністр в Італії також був національним лідером, ставши на чолі фашистського руху".

Видання зазначає, що Бжезиньськи є радником з геополітики кандидата в президенти США Барака Обами. В одному зі своїх виступів Обама відзначив, що своїми знанням у цій царині він зобов'язаний Бжезиньському.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News