Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Онопенко просить Раду "не кантувати" судову реформу

П'ятниця, 13 червня 2008, 12:47

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко звернувся до парламенту з проханням не допустити нелегітимного ухвалення законів щодо судової реформи.

"Сьогодні вкотре активізувалися настійливі намагання певних сил у сумнівний, з правової точки зору, спосіб домогтися ухвалення парламентом законів, що передбачають кардинальне реформування судоустрою України, статусу суддів, судочинства", - зазначається у листі.

Йдеться, насамперед, про внесені 27 грудня 2006 року президентом на розгляд Верховної Ради проекти законів "Про внесення змін до закону "Про судоустрій України" та "Про внесення змін до закону "Про статус суддів", пояснив Онопенко.

За його словами, 2 квітня 2007 року президент відкликав зазначені законопроекти, обґрунтувавши своє рішення необхідністю врахування зауважень та перетворення реформування судової системи в надмірно політизований процес.

Натомість 3 квітня 2007 року, після того, як президент 2 квітня 2007 року видав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, народні депутати розглянули зазначені законопроекти і проголосували за їх прийняття у першому читанні.

Прийняття такого рішення у період дії зазначеного указу президента, щонайменше, ставить під сумнів його легітимність, наголошує Онопенко.

23 листопада 2007 року зазначені законопроекти були перереєстровані як такі, що прийняті у першому читанні, хоча проекти внесені і не прийняті до закінчення строку повноважень парламенту відповідного скликання в першому читанні, вважаються відкликаними.

Онопенко наголошує, що прийняття у такий спосіб базових для функціонування судової системи законів поставить під сумнів легітимність діяльності судів та суддів, а отже, й легітимність судового захисту прав та свобод людини і громадянина.

Основними умовами успішного здійснення судової реформи є, по-перше, її суспільна та державна зорієнтованість, по-друге, відповідальна, узгоджена та конструктивна позиція усіх суб'єктів, причетних до її здійснення.

Голова Верховного Суду вважає, що розгляд парламентом зазначених законопроектів є юридично неприпустимим.

Він просить депутатів не допустити розгляду зазначених законів у другому читанні, запобігши формуванню нелегітимної законодавчої бази для діяльності судів і суддів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування