Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Костенко думає, що Рада може бути заблокована до осені

П'ятниця, 13 червня 2008, 15:15

Депутат фракції "НУ-НС", лідер УНП Юрій Костенко вважає, що тепер, після виходу з коаліції двох депутатів - Ігоря Рибакова (БЮТ) та Юрія Бута ("НУ-НС") - більшість у парламенті буде ситуативною.

Таку думку він висловив у інтерв’ю "Україні молодій".

"Як політик, який був народним депутатом п’яти скликань, можу сказати, що Верховна Рада завжди працювала за рахунок ситуативних голосувань. Поділ на коаліцію та опозицію відбувся лише у 2006 році, коли більшість отримала право формувати уряд. Тож і тепер більшість буде ситуативною", - сказав Костенко.

"Інша річ, що не вдасться ухвалювати принципові закони, які допоможуть будувати і демократію, і ринкову економіку. Зокрема, я маю на увазі новий Податковий кодекс, розвиток підприємництва, бюджетні зміни – опозиція робитиме все, щоб ці проекти не стали законами. Те саме стосується і політичних питань: ініціатива президента про запровадження кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору, тема знищення символів комунізму, визнання УПА тощо", - додав він.

При цьому Костенко зазначив, що "Партія регіонів заявила, що не дасть працювати демократичній коаліції".

"Вона блокуватиме трибуну, вимагаючи переформатування коаліції. Виходячи з таких заяв, можна зробити висновок, що робота Верховної Ради принаймні до осені буде заблокована", - вважає депутат "НУ-НС".

На запитання, чи не варто в такому разі взагалі відмовитися від такого інституту, як коаліція, Костенко відповів:

"Щиро кажучи, українські реалії – не взірець для демократії. Бо Україна ще ходить у памперсах і не може самостійно, перепрошую, на горщик сходити. Вона ще дуже юна, щоб диктувати світові демократичні правила. Ми маємо вчитися демократії. А демократичний світ давно винайшов формулу народовладдя – коли є більшість, якій народ довірив владу, і опозиція, котрій надаються права контролювати коаліцію".

"Отак має працювати і українська демократія. Відсутність чіткого поділу, а відтак відповідальності, вигідна тільки для того, щоб розкрадати державу. Думаю, що цю ідею жваво підтримають ті, хто хоче цупити державні майно та землю", - вважає депутат.

На запитання щодо можливості переформатування коаліції. Костенко зазначив, що не може відповідати за те, що роблять його колеги по блоку і коаліції: "Я відповідатиму за народних депутатів від УНП: ми ніколи не голосуватимемо за "широку коаліцію".

А щодо того, чи можливі найближчим часом дострокові парламентські вибори, Костенко сказав: "Як свідчить практика, в українській політиці можливе все. Але, як на мене, вибори до ВР, найімовірніше, можуть відбутися або разом із президентськими, або вже після них. Зараз до парламентських виборів не готова жодна політична команда".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування