Схеффер розвіяв міфи, а Ющенко просить допомогти з домашнім завданням

Понеділок, 16 червня 2008, 15:07

Президент Віктор Ющенко сподівається, що рішення про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО буде прийнято в цьому році.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з генсеком НАТО Яапом де Хоопом Схеффером у понеділок.

"Ми виступаємо за те, щоб позитивне рішення з цього питання було прийнято вже в поточному році", - підкреслив Ющенко.

Він зазначив, що Україні треба "зробити значну домашню роботу". "Але українська сторона переконана: приєднання до ПДЧ дає можливість Україні ще більше сконцентруватися на виконанні домашніх завдань в рамках плану дій Україна-НАТО. Як стверджують фахівці, сьогоднішній план дій Україна-НАТО - на 90% це план ПДЧ", - наголосив Ющенко.

Також він наголосив на необхідності значно зменшити політизацію цього питання, "особливо ту політизацію, яку приносить нам зовнішня політика".

Він знову підкреслив, що на території України не буде розміщено військових баз або ядерної зброї, а також, що після вступу до НАТО Україна не буде зобов’язана брати участь у збройних конфліктах.

Ющенко також зазначив, що рішення про приєднання до НАТО буде прийматися шляхом всенародного референдуму.

Водночас він висловився за те, щоб "чітко відділити дискусію відносно ПДЧ з темою членства в НАТО". "Приєднання до ПДЧ – це не членство в НАТО. Це можливість перейти до інтенсифікованої співпраці. А ключове слово залишається за народом", - сказав президент.

У свою чергу, Схеффер наголосив, що рішення щодо приєднання України до ПДЧ будуть приймати лише представники 26 країн-членів Альянсу, а інтеграція в НАТО чи ЄС – це виключно рішення самої України.

"Євроатлантична інтеграція не полягає в тому, що на території України будуть розміщуватися військові бази, військово-морські бази. Вона не полягає в тому, що українські військові будуть вимушені брати участь в військових операціях НАТО. Все це міфи, і я хотів би їх розвіяти", - сказав генсек Альянсу.

Відповідаючи на питання, чи справді НАТО "примусить Україну ввести візовий режим з Росією", як про це заявляв віце-прем'єр Росії Сергій Іванов, Схеффер зазначив, що не є фахівцем з питань візових режимів, але не бачить прямого зв'язку між зовнішньою політикою України і візовим режимом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування