Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погану охорону праці пропонують карати як кримінал

Вівторок, 17 червня 2008, 15:53

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова виступає за введення кримінальної відповідальності за навмисне порушення вимог охорони праці.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби омбудсмана про візит Карпачової на шахту імені Карла Маркса в Єнакієве Донецької області, де в результаті аварії дотепер продовжують пошуки 12 шахтарів.

На думку омбудсмана, аварійність на вугільних шахтах України досягла критичної межі.

Карпачова зазначає, що "ігнорування безпеки шахтарів має кваліфікуватися в нашій країні як зазіхання на їхнє життя і здоров'я".

"Це вимагає невідкладного внесення доповнень у Кримінальний кодекс України, що передбачали б строгу відповідальність власників і керівників підприємств, у першу чергу вугільних, за навмисне порушення вимог охорони праці", - додала вона.

Прес-служба нагадує, що Карпачова ще в січні 2008 року звернулася до прем'єр-міністра з поданням "Про запобігання порушень конституційних прав працівників вугільної галузі на життя, безпечні умови праці і соціальний захист".

У цьому документі увага акцентована на необхідності підвищення ролі і закріплення незалежного статусу наглядового органа, яким є Держкомітет з промислової безпеки, охорони праці і гірського нагляду.

Крім того, Карпачова повністю підтримує розроблені Держгірпромнаглядом проекти законів про підвищення безпеки на виробництві.

У зв'язку з цим омбудсман наполягає на невідкладному обговоренні зазначених законопроектів Кабінетом міністрів і внесенні їх на розгляд парламенту.

Також Карпачова наполягає на прискоренні процесу ратифікації Конвенцій Міжнародної організації праці від 1993 року про запобігання значних промислових аварій і від 1995 року про безпеку і гігієну праці на шахтах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...