Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розкритикував Тимошенко і Стельмаха і направив у коридор

Вівторок, 17 червня 2008, 19:20

Президент Віктор Ющенко вважає недостатніми антиінфляційні заходи уряду та Нацбанку.

Про це він заявив під час наради щодо макроекономічної стабільності, повідомляє прес-служба президента.

"Уряд і Нацбанк повинні спільно обговорити новий макроекономічній прогноз, дійти до спільних оцінок "чутливих" цифр, таких як рівень інфляції, розмір сальдо зовнішньоторговельного балансу та поточного рахунку", - сказав Ющенко.

На його переконання, лише такий узгоджений прогноз може слугувати базою для розрахунку як Державного бюджету, так і параметрів монетарної політики.

Під час наради з питань макроекономічної стабільності Глава держави оцінив антиінфляційні заходи Кабінету міністрів і НБУ як недостатні, зазначається в повідомленні

Він додав, що хибний прогноз рівня інфляції призводить до погіршення рівня життя найбільш вразливих верств населення.

"Пенсіонер, який отримує мінімальну пенсію, лише у травні недоотримав 56,5 грн., а з початку року - майже 200 гривень", - сказав Ющенко.

Він наголосив, що неправильний діагноз інфляції та невірні методи боротьби з нею призвели до колосальних проблем у монетарній сфері.

"Інфляція залежить від монетарних факторів лише на 10%. Решта носить немонетарний характер, і тому боротися з нею суто монетарними методами - неправильно. Така політика тільки шкодить економічному розвитку", - сказав президент.

Ющенко також закликав міняти пріоритети монетарної політики. Зокрема, на його думку, уряд повинен активізувати фінансування бюджетних програм, НБУ - збільшити пропозицію грошей як через валютний канал, так і через запровадження проектного рефінансування банків.

Президент висловив жорстке застереження, щоб принаймні у курсовій політиці зусиллями Національного банку було забезпечено стабільність.

"Національний банк повинен завжди бути поза політикою, користуватися довірою. Це повинна бути сторона, незаангажована у будь-які тенденційні процеси", - зауважив Ющенко.

Він звернув увагу на різницю, яка існує між встановленим валютним коридором та реальним курсом.

"Коридор, який є, зберігається, з іншого, курс, який є сьогодні, не має ніякого відношення до коридору. Який сигнал ми подаємо бізнесу: ми все ж таки в коридорній позиції, ми її забезпечуємо, чи ми на неї дивимося як на канон, який давно вже втратив свою актуальність", - звернувся до учасників наради Президент.

Глава держави висловив наполягання на тому, щоб після взаємних консультацій Уряду та Національного банку повернутися до валютного коридору, оголосити його межі і чітко їх дотримуватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування