Медведєв не дістає до Путіна. Росіяни хочуть цензуру

Четвер, 19 червня 2008, 12:23

У Росії телеканали приділяють у півтора рази більше уваги президенту Дмитру Медведєву, ніж прем'єру Володимиру Путіну, але рейтинг довіри в Путіна як і раніше в півтора рази вищий.

Такі результати дослідження, проведеного на замовлення російської газети "Ведомости" з 12 травня по 15 червня.

За даними компанії "Медіологія", що проводила дослідження, на п'ятьох федеральних телеканалах, Медведєв виступав у півтора разу частіше за Путіна (548 і 328 разів відповідно).

У сумі на радіо і ТБ, за даними "СКАН-Інтерфакс", 1568 разів згадувався Медведєв і 1125 разів — Путін.

Хоча в цілому ЗМІ висвітлювали діяльність президента і прем'єра практично в однаковій мірі: Медведєв фігурував у пресі 35 671 разів, Путін — 34 875 разів, показує "Медіалогія".

Тележурналіст Володимир Познер запевняє, що ніяких сигналів, кого більше показувати, від влади не одержував. Ситуація на ТБ нагадує часи, коли в президента було два спадкоємця: якщо показували одного, то обов'язково говорили про іншого, додав Познер.

У той же час, рейтинг довіри Медведєву не зростає. За даними ФОМ, він коливається навколо оцінки 45% (на тому ж рівні був і в грудні 2007 р.), за даними ВЦВГМ — 40%.

Рейтинг довіри Путіну так само стабільний: 60% — по ВЦВГМ, 70% — по ФОМ.

У той же час майже дві третини росіян вважають, що державна цензура засобів масової інформації необхідна для збереження морального здоров'я росіян, показують дані соцопитування, проведеного на початку місяця Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГМ).

Значна більшість опитаних - 58% - вважають, що державна цензура російським ЗМІ в тому або іншому ступені потрібна, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Проти цензури висловилися 24% респондентів, причому тільки 8% дотримуються цієї думки категорично.

40% росіян вважають цензуру "заслоном на шляху надлишкового насильства, розпусти, вульгарності в ЗМІ". 22% сподіваються, що вона "допоможе прибрати зі ЗМІ наклеп і дезінформацію, забезпечити глядачів, слухачів, читачів достовірними відомостями".

28% респондентів думають, що в даний час російські ЗМІ не піддаються цензурі з боку держави. 8% вважають, що цензура є, а кожний п'ятий виходить з компромісної позиції - цензура є, але негласна або не для всіх ЗМІ.

7% опитаних визнають лише існування самоцензури у вітчизняних ЗМІ.

Про те, що Конституцією РФ цензура заборонена, знають лише 35% респондентів, тоді як половина опитаних - ні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування