Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко написав листа "напівмертвій" Раді

П'ятниця, 20 червня 2008, 12:47

Президент Віктор Ющенко просить депутатів Верховної Ради підтримати його пропозиції до закону про зміни до митного тарифу України.

Про це сказано у листі Ющенка до депутатів, повідомляє прес-служба президента.

Президент повідомляє, що повертає для повторного розгляду Верховною Радою закон "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" "у зв'язку з грубим порушенням міжнародних домовленостей України, що містять його положення".

"Моя жорстка і категорична оцінка вмотивована фактом порушення статей 9 і 18 Конституції України стосовно виконання міжнародних договорів України, спробою відійти від зобов'язань, взятих Україною під час вступу до Світової організації торгівлі... і небезпекою появи двозначної правової ситуації на догоду вузьким корпоративним інтересам", - сказано у листі.

На переконання президента, основна мета закону має полягати в тому, щоб привести ставки ввізного мита на окремі види товарів у відповідність до зобов'язань України перед СОТ, які узгоджувалися впродовж понад десятилітнього переговорного процесу і вже стали частиною національного законодавства України.

"Натомість вчинено недалекоглядні дії ще на короткотривалу перспективу відтягти виконання наших міжнародних обов'язків", - вважає Ющенко.

Про це, на його думку, свідчить той факт, що необхідні зміни з деяких товарних позицій (зокрема м'ясо, алкогольні та безалкогольні напої, какао-порошок, шоколад, автомобілі), зазначені в абзаці другому розділу II згаданого закону, набирають чинності лише з 1 січня 2009 року всупереч державній позиції України.

"Така поведінка є неприйнятною для відповідального учасника міжнародного співробітництва і безпрецедентною як у нашій практиці, так і в діяльності СОТ", - сказано у листі.

"Пройшовши непростий і тривалий шлях до визнання України країною з ринковою економікою та її повноцінної інтеграції до світового економічного простору, ми повинні глибоко усвідомлювати цінність наших досягнень, передусім для національного господарства та його виробника, і не допустити жодних необережних кроків, що зведуть нанівець здобуті позиції", - вважає президент.

На його думку, завдані збитки здатні призвести до широких економічних втрат України, застосування санкцій і підриву міжнародного авторитету нашої держави.

"У цій ситуації вірю, що народні депутати України належним чином зважать всі обставини і займуть чітку і однозначну державну позицію", - йдеться у зверненні Ющенка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування