Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді заготували Держдумі Росії "пару лагідних"

П'ятниця, 20 червня 2008, 16:09

Голова парламентського комітету з питань іноземних справ Олег Білорус і депутат Євген Добряк (обидва – БЮТ) пропонують Верховній Раді визнати спробою втручання у внутрішні справи України пропозиції Держдуми владі Росії розглянути можливість розірвання договору про дружбу і співпрацю з Україною.

Про це йдеться в проекті заяви Верховної Ради, текст якої є доповненням до проекту постанови №2674, зареєстрованому в парламенті 19 червня, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

"Українська сторона розцінює прийняття звернення як політичну акцію, яка є спробою здійснити пряме втручання у внутрішні справи нашої держави, і спрямована на нагнітання напруженості, підриві добросусідських відносин і стратегічного партнерства між Україною та Росією", - говориться у ньому.

Автори заяви пропонують ВР визнати заклики до виходу Росії з договору у випадку приєднання України до Плану дій із членства в НАТО, такими, що можуть мати негативні наслідки для двосторонніх відносин.

Автори пропонують Верховній Раді висловити особливе занепокоєння щодо рекомендацій Держдуми Росії не виконувати міжнародні зобов'язання країни, зафіксовані, зокрема, у базових угодах про тимчасове перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Проектом парламенту пропонується підтвердити свою відданість основоположним принципам добросусідських відносин, закріпленим у договорі про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією, і закликати Держдуму Росії утриматися від подібних заяв, які можуть перешкоджати цивілізованому розвитку двосторонніх відносин.

Автори заяви пропонують ВР звернутися до президента і Кабінету міністрів України вжити всі необхідні заходи з метою нейтралізації можливих негативних наслідків для національної безпеки України від згаданих кроків Держдуми.

При цьому "Комерсант-Україна" зазначає, що початковий проект звернення народних депутатів України до депутатів Держдуми РФ істотно відрізняється від зареєстрованого в підсумку у парламенті, тому що депутати вирішили не загострювати відносини з Росією і не включили в документ жорстких коментарів із проблемних питань.

Як відомо, 5 червня голова Верховної Ради Арсеній Яценюк доручив парламентському комітету з іноземних справ внести на розгляд Верховної Ради проект звернення до президента Віктора Ющенка і Кабінету міністрів щодо виконання Угоди про дружбу і співпрацю України та Росії.

4 червня Держдума Росії закликала владу РФ розглянути можливість розірвання договору про дружбу і співпрацю з Україною.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування