Підчепити на гачок можна ще не одного коаліціянта?

П'ятниця, 20 червня 2008, 17:23

Член "Народної самооборони" Давид Жванія заявляє, що порушення кримінальних справ проти нього і Юрія Луценка, а також його різкі заяви на адресу президента і його секретаріату не означають розриву союзу "Народної самооборони" і "Нашої України".

"Ні (немає розриву). Заявляючи про те, що Віктор Ющенко не був отруєний, я переслідував іншу мету", - сказав Жванія в інтерв'ю виданню "Контракти".

"Я хотів, щоб президент перестав боятися цієї історії, якою його шантажують, і почав поводитися як відповідальна за свою посаду людина, а не як гетьман або батько народу", - додав він.

"Нам абсолютно не потрібно відколюватися від "Нашої України", тому що в нас немає претензій до наших партнерів і друзів по фракції", - стверджує Жванія.

"Ми усвідомлюємо, що вони не ведуть самостійну політику і багато в чому залежать від рішень, прийнятих поза партією, але бережемо свої зв'язки з "Нашою Україною" заради збереження коаліції", - додав він.

Депутат вважає, що країні не потрібні зараз нові парламентські вибори: "Якщо йти на вибори з існуючою Конституцією і законами, нічого не зміниться".

"Просто в парламенті буде інша коаліція й інший уряд буде воювати з президентом. Формат коаліції значення не має", - додав він.

Коментуючи нинішню ситуацію в парламенті, Жванія висловив думку, що "де-факто коаліція ще існує".

"Формально, щоб вона вважалася такою, що розпалася, з неї повинна вийти ціла фракція. Але зараз прийняти можна будь-яке рішення", - зазначив він.

"Спікер Арсеній Яценюк уже вісім місяців сидить один у парламенті і не хоче бачити нікого ні праворуч, ні ліворуч від себе: ні віце-спікерів обрати не можуть, ні парламент розблокувати не хочуть", - сказав Жванія.

"А знайти людей, яких можна переконати, що квола коаліція все одно розвалиться і краще зараз одержати дивіденди, не так вже й складно", - стверджує він.

"От зачепили ж Бута, що представляє нашу партію - він вперше у парламенті, мав свій бізнес, жив у Росії - слабкі місця напевно є. Якщо діяти в такий же спосіб, можна знайти багато таких, що сумніваються", - вважає депутат.

"Це був перший удар по коаліції - таких ударів може бути ще кілька, оскільки "Наша Україна" складається з "Єдиного центру" та інших груп, що слухають команди від Банкової", - зазначив Жванія.

"До того ж законність коаліції будуть оскаржувати в Конституційному Суді, а туди проштовхнули соціально близьких до секретаріату президента суб'єктів", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування