Росія готова розщедритися за Чорноморський флот

Понеділок, 23 червня 2008, 11:51

Заступник Міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін не виключає, що Росія може запропонувати підвищити орендну плату за перебування Чорноморського флоту в Криму.

Про це він сказав в інтерв'ю, опублікованому в понеділок у журналі "Огонек", повідомляє прес-служба Російського МЗС.

"На даний час орендна плата складає близько 98 млн. доларів на рік. Цю суму Росія списує з державного боргу України. Така схема оплати завершується в 2017 році", - сказав він.

"Зрозуміло, ми готові конструктивно і гнучко розглядати різні умови подальшого перебування свого флоту на території України, максимально з огляду при цьому на інтереси України у всіх областях", - заявив Карасін.

Коментуючи підписання президентом Віктором Ющенком указу про припинення базування Чорноморського флоту на території України після 2017 року, Карасін сказав:

"Звичайно, усі ми глибоко розчаровані подібним сюрпризом з боку українського керівництва. Указ знецінив багато чого з того, що було досягнуто, обрушив саму атмосферу переговорів, що ведуться,".

Він розповів, що українська сторона кілька разів "делікатно торкалася" питання Чорноморського флоту.

"У не менш делікатній формі ми пояснювали, що підштовхувати цю тему передчасно і по-своєму неввічливо. На тому тоді і розійшлися. Що спонукало керівництво України загострити ситуацію зараз, залишається тільки здогадуватися", - сказав він.

Карасін вважає, що "оптимальним буде рішення, що в однаковій мірі відповідає інтересам і Росії, і України".

"Часу в нас і зараз більше ніж досить, тому що як крайній термін, щоб визначитися з майбутнім флоту, у діючих угодах позначений 2016 рік", – заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування