"Газпром" готовий платити Україні більше, але їй це дорого коштуватиме

Понеділок, 23 червня 2008, 13:08

Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер прогнозує істотний ріст цін на газ для України.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Итоги", повідомляє Ліга.

За словами Міллера, з 1 січня 2009 року всі закупівлі газу із Середньої Азії будуть здійснюватися за середньоєвропейськими цінами, відповідно виросте і ціна на газ для "наших українських партнерів".

При цьому глава правління "Газпрому" відмовився уточнити, за якою саме ціною будуть здійснюватися постачання газу в Україну.

"Точну цифру називати поки рано, її будуть визначати показники європейських ринків, але ясно, що істотне підвищення неминуче", - зазначив він.

Разом з тим, Міллер вказав на те, що "Газпром" згодний з підвищенням транзитних ставок на газ у відповідь на підвищення ціни на постачання енергоресурсу: "Згодні з таким баченням. Транзитні ставки повинні досягти середньоєвропейського рівня".

"Але колегам треба розуміти: при подібному підході і прокачування через Росію туркменського газу для потреб України теж буде коштувати інших грошей. А як інакше? Дзеркальна ситуація. І ще питання, кому вигідніше підвищення", - сказав він.

Водночас глава правління російської газової монополії вважає, що необхідно диверсифікувати джерела постачань газу.

"Давно говоримо про диверсифікованість маршрутів постачань російського газу в Європу. У цьому сенсі інтереси "Газпрому" із країнами ЄС цілком збігаються. Поки більш 80% нашого газу йде в Старий Світ через один експортний коридор", - підсумував Міллер.

Як відомо, раніше перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив, що Україна готова до переговорів з Росією про ціну на газ на 2009 рік.

12 березня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері.

Відповідно до неї, з 1 квітня 2008 року дочірня або афільована компанія ВАТ "Газпром" буде щорічно здійснювати прямі постачання газу промисловим споживачам України в обсязі не менш 7,5 млрд. кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News