Ющенка просять зупинити у Раді захоплення судової влади "під контроль"

Понеділок, 23 червня 2008, 15:57

Голова Верховного Суду Василь Онопенко звертається до президента Віктора Ющенка з проханням не допустити в рамках своїх повноважень ухвалення у другому читанні законопроекту про судоустрій та статус суддів.

Як повідомив Онопенко на прес-конференції у понеділок, про це йдеться в його листі до президента.

За словами присутнього на прес-конференції голови Ради суддів Петра Пилипчука, судді просять президента або підтвердити статус законопроекту, який був відкликаний минулого року, або не підписувати його у разі ухвалення.

Онопенко повідомив, що відповідний законопроект у першому читанні ухвалювався 3 квітня 2007 року (тобто наступного дня після дострокового припинення повноважень Верховної Ради 5 скликання) і пізніше був відкликаний президентом.

Однак, не зважаючи на це, 18 червня 2008 року комітет Верховної Ради з питань правосуддя рекомендував парламенту розглянути цей законопроект у другому читанні, а отже порядок розгляду його є нелегітимним.

"Якби цей закон був прийнятий у другому читанні, вся діяльність суддів вважалась би нелегітимною", - сказав Онопенко.

Окрім цього, за його словами, сам проект даного закону суперечить Конституції, оскільки в ньому передбачено положення про призначення президентом на адміністративні посади усіх голів судів та їхніх заступників (за чинною Конституцією ці призначення здійснюються радами суддів).

Також у законі передбачено суттєве розгалуження судових інстанцій, що, в свою чергу, має призвести до "фактичного позбавлення Верховного Суду статусу судового органу".

"Мета подібних дій – взяти під контроль судову владу. У разі прийняття закону за одну ніч були б перепризначені тисячі посадовців у судах і замінені на інших", - упевнений Онопенко.

Таким чином, за його словами, "певні політичні сили" намагаються встановити контроль над судовою гілкою влади і знищити систему судоустрою.

На запитання, які саме політичні сили намагаються це зробити, він відповів: "На засіданні комітету з цього приводу голосували Партія регіонів, а також Юрій Кармазін та Юрій Бут, про якого я взагалі не хочу казати, – вони обидва з "Нашої України". Блок Литвина і комуністи цього не підтримали".

У разі призначення вищезазначеного законопроекту до розгляду наступного пленарного тижня, Онопенко пообіцяв виступити у Верховній Раді для того, щоб донести позицію суддів до депутатів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування