Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Богатирьової нагадали, що угода з Vanco чинна

Понеділок, 23 червня 2008, 17:15

Угода про розділ продукції (УРП), видобуток якої буде вестися в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки, укладена між Кабінетом міністрів України і компанією Vanco International Limited (Бермудські о-ви) у жовтні 2007 року, продовжує діяти.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони Борис Соболєв на прес-конференції в Києві у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Міжвідомча група ще раз підтвердила, що угода про розділ продукції діє і її треба виконувати", - сказав Соболєв, який є заступником голови міжвідомчої робочої групи з вивчення питань дотримання законодавства при укладанні і виконанні цього УРП.

Соболєв повідомив, що секретар РНБО Раїса Богатирьова, що очолює міжвідомчу робочу групу, у середу, 25 червня, представить висновки групи президенту Віктору Ющенку.

Міжвідомча робоча групи з вивчення питань дотримання законодавства при укладанні й виконанні УРП між урядом України і Vanco International була створена рішенням РНБО в середині травня поточного року. У її склад увійшли міністри юстиції, охорони навколишнього природного середовища, іноземних справ, оборони, а також в.о. голови Служби безпеки й голова Служби зовнішньої розвідки.

РНБО тоді доручила групі в двотижневий термін вивчити рішення й інші документи щодо підготовки і проведення конкурсу на право укладання УРП, підготовки і укладання цієї угоди, стан виконання сторонами узятих на себе зобов'язань і підготувати відповідні висновки.

Як відомо, Vanco International, 100%-ва дочірня компанія Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання УРП, видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки. Угода між компанією й урядом була підписана 19 жовтня 2007 року.

Vanco International у жовтні 2007 року переуступила права й обов'язки з УРП компанії Vanco Prykerchenska Ltd (Британські Віргінські острова). Мінприроди 5 грудня 2007 року видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Новий голова Мінприроди Георгій Філіпчук навесні 2008 року неодноразово критикував рішення про передачу Vanco Prykerchenska прав на освоєння ділянки загальною площею майже 13 тис. кв. км. Мінприроди на чолі з новим керівництвом виявило низку порушень законодавства, допущених у ході конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП. Наказом від 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, видану Vanco Prykerchenska.

Кабмін, у свою чергу, 21 травня 2008 року вирішив в однобічному порядку вийти з угоди з Vanco International. РНБО наприкінці травня, розглянувши висновки міжвідомчої робочої групи, рекомендувало президенту призупинити чинність цього розпорядження уряду, що президент і зробив 18 червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування