Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мирослава Гонгадзе підозрює, що Медведько покриває Пукача

Середа, 25 червня 2008, 10:33

Вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава заявляє, що українська влада у справі вбивства її чоловіка займається "окозамилюванням", президент не проявляє політичної волі, і уряд нічого не робить, щоб сприяти розслідуванню цього злочину.

Про це вона заявила у вівторок увечері Радіо "Свобода", коментуючи звіт ПАРЄ, в якому та, зокрема, закликає покарати замовників убивства Георгія Гонгадзе.

"Ці заклики лунають вже восьмий рік і принаймні якогось результату ми досягли. Цей останній звіт має дуже промовисту назву – Про розслідування злочинів скоєних високопосадовцями під час президентства (Леоніда) Кучми в Україні", - сказала вдова журналіста.

"Не йдеться лише про справу Гонгадзе, йдеться і про інші злочини. Справу Гонгадзе розглядають в цьому контексті як символ. Звіт чітко фіксує відсутність прогресу у розслідуванні справи вбивства Георгія щодо замовників та організаторів злочину", - наголосила вона.

"Юридичний комітет Ради Європи заявляє, що українська влада повинна розпочати кримінальне розслідування проти тих, хто покривав цей злочин, а це означає: проти (екс-генпрокурора Михайла) Потебенька, (екс-генпрокурора Геннадія) Васильєва та інших генеральних прокурорів і колишніх чинів у Міністерстві внутрішніх справ", - зазначила Мирослава Гонгадзе.

Вона додала, що у резолюції також "на основі цього звіту зафіксована вимога провести розслідування обставин звільнення (генерала міліції Олексія) Пукача з-під варти".

"Ми не знаємо, де знаходиться Пукач, чи він в Ізраїлі. Недавно Генеральний прокурор (Олександр) Медведько розповів журналістам, що, виявляється, генерал Пукач провів декілька місяців в Україні", - сказала вдова загиблого журналіста.

"Я хотіла б запитати: чому його не затримали? Якщо такі заяви є попередженням Пукачу бути обережним, то Генеральний прокурор просто покриває злочин. За останні два роки вони нічого не знайшли, лише дали звання заслуженого юриста судді Приндюк, яка випустила Пукача з-під варти. Зараз Рада Європи закликає розслідувати причини цього звільнення з-під варти і це, я думаю, треба терміново зробити", - наголосила вона.

На запитання щодо того, чому досі не проведено міжнародної експертизи записів майора Миколи Мельниченка, Мирослава Гонгадзе сказала: "Я думаю, що це питання треба задавати Генеральній прокуратурі України і безпосередньо майору Мельниченку. Генеральна прокуратура стверджує, що має конструктивну співпрацю з Мельниченком, але, на жаль, результату ми поки що не бачимо".

"Тут треба узагальнити. Чотири роки українська влада займається окозамилюванням. Хочу нагадати, що репортер у справі Гонгадзе є також головою моніторингового комітету по Україні і колишнім міністром юстиції Німеччини. Я знаю, що вона займає жорстку позицію і обіцяє продовжувати це робити поки не буде прогресу. Якщо ж вимоги потерпілих, міжнародних правозахисних організацій і Ради Європи будуть і далі ігноруватись, то я переконана – будуть серйозні наслідки", - сказала Мирослава Гонгадзе.

"Я не думаю, що Україна може розраховувати на зняття моніторингу Ради Європи, що у свою чергу стає перепоною для європейської інтеграції. І це буде виною теперішньої влади, як президента, який не проявляє політичної волі, так і уряду, який нічого не робить, щоб сприяти розслідуванню цього злочину", - наголосила вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:32
Росіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
Усі новини...
Реклама: