Ющенко закликає Європу бути активнішою

Середа, 25 червня 2008, 14:42

Україна закликає держави-транзитери енергоносіїв до активніших зусиль щодо формування єдиного європейського енергетичного ринку.

Про це заявив президент Віктор Ющенко під час спільної з президентом Латвії Валдісом Затлерсом прес-конференції, повідомляє прес-служба глави держави.

"Те, що роблять сьогодні держави-транзитери енергоносіїв, - це той крок, який стабілізує досить крихкі і чутливі стосунки в галузі енергетики", - зазначив Ющенко.

"Я переконаний, що такого роду сигнали ми повинні подавати глобальніше і частіше. Це дасть змогу домовитися щодо фундаментальних основ формування надійного, безпечного, стабільного енергетичного ринку Європи", - додав він.

Ющенко нагадав, що під час Енергетичного саміту у Києві, учасники в підсумковій декларації проголосили про намір створити узгоджені правила взаємодії між країнами-транзитерами, постачальниками та споживачами енергоносіїв.

"Київська декларація Енергетичного саміту якраз і була викликана тим, як запропонувати для цього діалогу модель, яка б сповідувала рівні, ясні і стабільні принципи відносин у галузі транзитної політики", - зазначив президент.

Ющенко вказав на особливу актуальність формування такого типу відносин, модель яких аналогічна створеній у сфері електроенергетики. Півтора роки тому Україна підписала Меморандум щодо об'єднання української енергетичної системи з європейською.

"Останні місяці стали найбільш чутливими для європейської дискусії з цього питання. Можливо, сьогодні вперше поставлено завдання сформувати єдиний енергетичний простір на кшталт того, що створено в електроенергетиці", - сказав президент.

При цьому він висловив переконання, що зробити це зусиллями на двосторонньому рівні неможливо.

У продовження цієї теми Валдіс Залтерс висловився щодо необхідності диверсифікації маршрутів постачання енергоносіїв, що має додати стабільності на енергетичному ринку. Водночас він визнав, що це нелегке завдання, втілення якого потребує часу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News