Третина чиновників відповідають журналістам, не вникаючи у суть

Четвер, 26 червня 2008, 09:39

На третину журналістських запитів українські державні службовці відповідають формально.

Про це розповів юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, передає "Німецька хвиля".

За його словами, здебільшого "відписки" чиновники шлють через небажання заглиблюватися у суть справи. До того ж, закон не зобов’язує їх відповідати на запит журналіста чітко і зрозуміло.

Правознавець констатує, що в Україні не має прецедентів, коли хоч когось з чиновників покарали за "відписки".

Більше того, на 40 % журналістських запитів співробітники держустанов взагалі не відповідають.

Аби змусити держслужбовців адекватно реагувати на запити ЗМІ, Головенко радить медіа звертатися до суду або шукати альтернативу.

"Це ноу-хау Незалежної профспілки журналістів – вони беруть і підключають своїх колег, які направляють аналогічні запити в ту ж установу. Багато-багато запитів. І чиновник виявляється завалений цими запитами і починає думати, що ж він не так зробив", - каже Головенко.

За словами юриста, в законі "Про інформацію" детально не прописаний алгоритм, за яким чиновники мають відповідати журналістові по суті справи.

"Це ніби саме собою розуміється, але ж ви знаєте як у нас чиновник вміють все перекрутити і роблять як собі захочуть", - каже Головенко.

Боротися з "відписчиками" Інститут масової інформації пропонує представникам ЗМІ спільно. Аби журналісти більше знали про своє право доступу до інформації, в ІМІ від червня працює гаряча телефонна лінія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News