У РНБО кажуть, що до Vanco немає питань

Четвер, 26 червня 2008, 10:45

Заступник секретаря РНБО Борис Соболєв стверджує, що до компанії Vanco, з якою Кабінет міністрів односторонньо розірвав угоду про розподіл продукції, видобутої на Прикерченській нафтогазоносній ділянці шельфу Чорного моря, "немає питань".

"Немає питань до "Венко". Немає такої нової структури, як "Венко Прикерченська". Більше того, комісія з’ясувала, що "Венко Прикерченська" є пов’язаною особою, яка має більше 25%...", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода".

На уточнююче запитання, з ким уряд підписував угоду – з "Венко Інтернешнл" чи "Венко Прикерченська", заступник секретаря РНБО відповів:

"Угода підписана з "Венко Прикерченська ЛТД", яка є пов’язаною особою "Венко Енерджі Хьюстон", яка має відповідні 100% гарантії материнської структури з Хьюстона, яка має відповідні банківські гарантії, надані першокласними банками, на виконання всіх зобов’язань, які вони взяли на себе".

"Державна комісія уточнила і витратила на це буквально пару місяців роботи, повторила те коло тих 2,5 років роботи різних комісій різних урядів", - сказав Соболєв.

"Тому що було три уряди, які перевіряли, ще раз перевіряли, потім одна одну перевіряли, тягнули-тягнули і дотягнули до середини 2008 року для того, щоб рапортувати Україні, українцям, що, ви знаєте, нам ще до нашого шельфу, як до Києва рачки, тому що нам декому здалося в уряді, можливо, навіть за чиїмось замовленням, що те, що уряд Тимошенко робив в 2005 році не зовсім гарно, давайте його будемо переглядати", - додав він.

За його словами, "якісь чотири студентки, якась така базарна термінологія просто вжита, вона негідна статусу тих людей, які просто це заявляли".

На запитання, для чого було реєструвати компанію на Віргінських островах, Соболєв зазначив, що "і "Ексон Мобайл", і так далі – геть усі реєструють на тих же островах". "Для того, щоб зайти в проекти такі високоризиковані, яким є будь-який шельф […] робиться компанія спеціального проектування, яка спеціально утворюється, реєструється і бере на себе ризик лише цього проекту", - вказав він.

"Це загальносвітова практика. Немає в цьому нічого. При чому, геть усі комісії, геть усі наші спецслужби і так далі, навіть запитували в ФБР з приводу того. І ми маємо достовірну інформацію підтверджену в тому числі з тих джерел, що жодних корупційних актів не було доведено і не проведено", - наголосив Соболєв.

Заступник секретаря РНБО підтвердив думку, що Україна самотужки опанувати й освоїти чорноморський шельф не в змозі: "Шельф йде до 100 м 30%, до 1 км 30% і 40% до 2 км води. Жодної техніки, жодного спеціаліста в Україні немає". Водночас, "Венко", за його словами, "має спеціалістів, має досвід, має підтверджені, як кажуть, контракти, повністю укладені і законтрактовані на цей рік, зокрема, 2008".

Соболєв також заявив: "Внаслідок того, що три особи в уряді Тимошенко, яким чомусь здалося у 2008 році невірним те, що вони зробили в 2005 році, попідписували, вони винесли цю справу зараз на загал, відірвали по суті від роботи Генпрокурора, міністра юстиції, голову СБУ, міністра оборони, які мусили замість того, щоб працювати, взятися пояснювати, розбиратися....(у комісії щодо "Венко")".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...