Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президенту запропонують поступитися повноваженнями

Четвер, 26 червня 2008, 13:39

Президентові запропонують віддати Кабінету міністрів і парламентській більшості право призначати міністра оборони і міністра закордонних справ, а також відмовитися від права зупиняти дію актів Кабміну за винятком тих документів, що стосуються питань національної безпеки, оборони і зовнішньої політики.

Такі поступки виконавчій владі і парламентській більшості з боку президента передбачені концепцією, запропонованою робочою групою Національної конституційної ради, повідомив міністр юстиції Микола Оніщук на прес-конференції у четвер, інформує Ліга.

"Проект, який сьогодні підготовлений робочою групою, передбачає, що уряд буде формуватися з одного джерела. Усі міністри, включаючи міністра оборони і міністра закордонних справ, повинні призначатися тією політичною силою, яка перемагає на виборах", - сказав Оніщук.

При цьому він зазначив, що обговорюється можливість вето президента на кандидатури цих міністрів для того, щоб забезпечити консультації з главою держави по зазначених кандидатурах. Міністр підкреслив, що дана поступка є надзвичайно важливою з погляду забезпечення єдності уряду, його політичної команди.

"Друга тема, яка також була рекомендована главі держави для розгляду, – це скасування інституту призупинення актів уряду з одночасним зверненням до Конституційного Суду. Водночас, як робоча пропозиція зберігається можливість скасування президентом актів, але тільки з питань національної безпеки, оборони і зовнішньої політики", - додав Оніщук.

Також, за його словами, пропонується вивести місцеві адміністрації із системи органів виконавчої влади з відповідною зміною їхніх функцій. "Це дозволило б уникнути дуалізму і постійної конфліктології, що виникає у взаєминах уряду і президента", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що як компенсацію главі держави буде запропоновано призначати керівників конституційних органів, таких як Рада Нацбанку, Нацкомісія з регулювання електроенергетики, Антимонопольний комітет.

При цьому Оніщук звернув увагу на те, що ці кадрові питання президент, відповідно до проекту, має вирішувати не одноосібно, а за згодою верхньої палати парламенту.

Оніщук зазначив, що проектом пропонується двопалатний парламент, нижня палата якого буде обиратися за пропорційною системою, призначати Кабінет міністрів і брати на себе відповідальність за дії виконавчої влади, верхню палату пропонується обирати за мажоритарною системою.

Пропонується також розвиток інституту місцевих референдумів, право звернення громадян у КС після того, як пройдені всі судові інстанції в Україні, а також такі елементи як народна законодавча ініціатива і народне законодавче вето.

Відповідно до зауважень Венеціанської комісії, пропонується цілковито відмовитися від імперативного мандата, а також від слідчої функції прокуратури, за якою мають зберегтися лише функції нагляду і державного обвинувачення.

Україна, відповідно до проекту, має зберегти змішану парламентсько-президентську форму правління.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування