Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Краще нова редакція Конституції і референдум - Оніщук

Четвер, 26 червня 2008, 14:35

Ухвалити зміни до Конституції як зміни в новій редакції пропонує робоча група Національної конституційної ради.

Такі зміни мають бути ухвалені парламентом і схвалені на всеукраїнському референдумі, повідомив міністр юстиції Микола Оніщук на прес-конференції в четвер, інформує Ліга.

"Робоча група виходить з того, що зміни в Конституцію мають бути ухвалені парламентом, як це і передбачено чинною Конституцією, відповідно до процедур, які сьогодні визначені Конституцією і законами України", - сказав він.

"Оскільки в даному випадку йдеться про внесення змін в усі розділи Конституції, то за формою краще було б, щоб це була нова редакція, тобто, зміни в Конституцію, які викладені в новій редакції, і відповідно рішення Верховної Ради, якщо вона набере 300 голосів, має бути схвалено всеукраїнським референдумом", - пояснив Оніщук.

"Ця вимога Конституції, яка відноситься до першого, третього, тринадцятого розділу (Конституції), і вона зобов'язує оголосити референдум для змін, якщо вони торкаються зазначених розділів", - додав міністр.

На думку Оніщука, пропозиція обмежитися в змінах врегулюванням відносин між президентом, Кабінетом міністрів і Верховною Радою не витримує критики.

"Оскільки, якщо країна уже взялася за такий комплексний конституційний процес, то питання форми є похідним від змісту", - пояснив він.

Оніщук також зазначив, що український парламент 39 разів вносив зміни в закони, ухвалюючи їх у новій редакції. Таким чином, аналогічна пропозиція зі внесення змін у Конституцію не є новацією в українській законодавчій практиці.

Як відомо, президент Віктор Ющенко створив Національну конституційну раду наприкінці грудня 2007 року, доручивши цій структурі підготовку концепції системного оновлення конституційного регулювання і розробку проекту нової редакції Основного Закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...