Тимошенко порадили не доводити "Vanco" до суду

Четвер, 26 червня 2008, 15:58

Кабінету міністрів не варто доводити свою суперечку з компанією "Vanco" до розгляду в Стокгольмському суді, оскільки односторонній вихід України з угоди не має "залізного" обґрунтування.

Про це заявив міністр юстиції України Микола Оніщук на прес-конференції в четвер, повідомляє Ліга.

Оніщук зазначив, що ніхто не може змусити Кабінет міністрів виконувати цю угоду проти його волі.

Разом із тим, за словами міністра, необхідно враховувати ризики, які можуть виникнути в тому випадку, якщо вихід з угоди не ґрунтується на порушенні зобов'язань іншим учасником. У такому випадку інший учасник угоди може вимагати задоволення своїх інтересів у суді, у тому числі і відшкодування збитків від невиконання угоди.

"Таким чином, уряд може ухвалити рішення про вихід, а з іншого боку – уряд повинен усвідомлювати ті ризики, які виникнуть у тому випадку, якщо уряд не зможе довести, що його вихід з угоди мотивований несумлінною поведінкою іншого учасника", - зазначив Оніщук.

"Мені здається, що та робота, що проведена міжвідомчою групою Ради національної безпеки й оборони, саме засвідчила на сьогодні, що такої мотивації уряду, можливості обвинуватити "Vanco" у невиконанні зобов'язань, які були б підставою для розриву угоди, на сьогодні не спостерігається", - сказав він.

Оніщук підкреслив, що його особиста позиція на даному етапі полягає в тому, щоб спробувати збалансувати інтереси уряду і компанії "Vanco". "І все-таки уникнути судових механізмів, що передбачені угодою - а йдеться про Стокгольмський міжнародний арбітражний суд - оскільки, на мій погляд, є певні ризики для України у випадку застосування тих чи інших процедур, передбачених цією угодою", - додав глава Мін'юсту.

Як відомо, 19 жовтня 2007 року була підписана угода між Україною і компанією "Vanco International Ltd." (США) про розподіл вуглеводнів, що будуть добуватися в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

На початку травня 2008 року Мінприроди України анулювало спеціальний дозвіл на користування надрами компанії "Vanco Prykerchenska Ltd." на геологічне вивчення, у тому числі дослідницько-промислову розробку родовищ із подальшим видобутком нафти і газу на Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря, винятково морської економічної зони України.

"Vanco" заявила, що ініціює міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України, у зв'язку з анулюванням ліцензії компанії.

Президент Віктор Ющенко зупинив дію розпорядження Кабміну про вихід з угоди з "Vanco" про розподіл добутих вуглеводнів від 21 травня 2008 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування