Кучма розповів, від чого Тимошенко слід "танцювати"

П'ятниця, 27 червня 2008, 10:38

Екс-президент Леонід Кучма вважає причиною високого рівня інфляції в Україні в тому, що в економіці віддається перевага політичним рішенням.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Людина і закон".

За словами Кучми, економічний спад необхідно розглядати в єдиному контексті: "Не існує і не може існувати ефективних економічних рішень без урахування політичних або глобальних економічних процесів".

"У цьому контексті важливі і сугубо психологічні, ментальні й інші подібного роду фактори", - зазначив екс-президент.

"Але якщо все-таки шукати вихідні причини існуючих колізій безпосередньо в сфері економічної політики, то я б відзначив таке", - почав Кучма.

"За останні роки ми втратили в головному - у розумінні того, що основою економічної динаміки, прискорень інвестиційного й інноваційного процесів є макроекономічна стабілізація", - пояснив він.

За словами Кучми, "танцювати потрібно починати від цього". "Для "мого" десятиліття це була непорушна основа "усього і вся" у сфері економічних перетворень", - додав він.

Екс-президент зазначив, що "зараз сперечаються, що головне - подолання інфляції або політика росту - "смішна" дискусія".

"Я не знаю прикладів росту і розвитку в умовах інфляції. До того ж макроекономічна стабільність досягається системною цілісністю і скоординованістю бюджетної і монетарної політики", - сказав Кучма.

"Хто заважає уряду та НБУ сьогодні забезпечувати відповідну координацію?", - запитав екс-президент.

"В останні роки ми крок за кроком реанімуємо ні що інше, як принципи більшовизму в економічній політиці, першість політичних рішень у відповідній сфері", - заявив Кучма.

"Причини того, що в Україні інфляція найвища не тільки в Європі, а і в усьому пострадянському просторі, потрібно шукати в цьому", - підкреслив він.

За словами екс-президента, "інфляція - це дзеркало економічної політики, відображення її заможності й одночасно - системних колізій". "Виходити необхідно з цього", - додав він.

Як відомо, у четвер президент Віктор Ющенко виступив з різкою критикою уряду Юлії Тимошенко за те, що рівень інфляції за кілька місяців 2008 року вже складає 14%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування