Шаповал підозрює Європу в суб'єктивній оцінці його Конституції

П'ятниця, 27 червня 2008, 17:29

Голова ЦВК, член Національної конституційної ради Володимир Шаповал називає політичними висновки Венеціанської комісії щодо проекту Конституції, розробленого під його керівництвом.

Про це Шаповал заявив у п'ятницю на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я уважно прочитав англомовний варіант висновку... У мене складні відчуття. Я не обвинувачую в суб'єктивізмі, але це не виключається... в абсолютній більшості зауважень відверто політичні підстави", - сказав Шаповал.

За його словами, до складу комісії увійшли чотири експерти - представники Італії, Фінляндії, Угорщини, Польщі.

"Вони живуть в умовах іншої державної організації... Якби авторами цієї рецензій були французькі юристи, були б інші оцінки", - підкреслив Шаповал.

"Я не виключаю, що такий набір експертів був не випадковий... Я підозрюю, що є певна участь у цьому наших політиків", - додав він.

За словами Шаповала, Венеціанська комісія - це так званий "закритий клуб". "Очевидно, у корпоративних відносинах виникають певні зв'язки. Це політична оцінка", - додав він.

Раніше член фракції Партії регіонів, глава моніторингового комітету ПАРЄ Сергій Головатий підкреслив, що "більш за все претензій (до проекту Конституції Шаповала) до розділів про місцеві органи влади і внесення змін у Конституцію".

"Дуже і дуже докладний аналіз", - сказав Головатий.

Міністр юстиції Микола Оніщук у коментарі, оприлюдненому на сайті Мінюсту, назвав рішення Венеціанської комісії "холостим пострілом", оскільки "проект Конституції України, що був підготовлений групою вчених на чолі з професором Шаповалом не є офіційним проектом змін у Конституцію".

"Більш того, це навіть не проект, що розробляється Національною конституційною радою", - зазначив міністр.

Висновок Венеціанської комісії з проекту Конституції, над яким працювала група українських фахівців на чолі із Шаповалом, опублікований 19 червня на офіційному сайті комісії.

У висновках відзначається, що проект змін у Конституцію не є офіційним, і не був поданий державним органом.

Водночас він є "важливим елементом у дискусії з конституційної реформи в Україні й одним з документів, розглянутих Національною конституційною радою, створеною президентом України Віктором Ющенком".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...