БЮТ придумав, як позбутися зрадників

П'ятниця, 27 червня 2008, 18:45

Виходячи з оприлюдненого у п’ятницю рішення Конституційного Суду повноваження депутатів-"зрадників" можуть бути припинені за рішенням вищого органу політичної партії або блоку, за списком якої вони пройшли до Верховної Ради.

Про це в коментарі УНІАН заявив народний депутат Віктор Швець (фракція БЮТ).

Він підкреслив, що суд підтвердив, що окремі депутати не можуть розглядатися як суб`єкти коаліції.

"Коаліція створюється фракціями, й депутати не можуть індивідуально входити або виходити з коаліції. Чисельність фракції є чинником реального впливу на процес створення коаліції", - заявив Швець.

Крім того, він зазначив, що рішенням Конституційного Суду підтверджується обов`язок входження депутатів до складу фракції партії або блоку, за списком яких вони увійшли до Верховної Ради.

"Конституційний Суд підтвердив, що народний депутат не може не входити до фракції й бути позафракційним, він може входити тільки до фракції політичної сили, яка привела його до Верховної Ради, й не може переходити з фракції до фракції. Крім того, суд підтвердив, що якщо депутат припинив своє членство у фракції, то це може бути розцінено, як його вихід із фракції", - сказав Швець.

Разом із цим представник БЮТ зазначив, що якщо депутат "не приходить на засідання фракції, не бере участі в її діяльності", це може бути розцінено, як припинення його членства в ній, і дає підстави для розгляду питання про припинення повноважень народного депутата.

Швець також зазначив, що КС своїм рішенням підтвердив, що невходження депутата до фракції або його вихід із неї може розглядатися в першому випадку – як відмова ввійти до складу фракції, а в другому – як припинення перебування в її складі.

А це, за словами депутата, враховуючи рішення КС про обов`язкове входження депутата в певну фракцію й неможливість переходу з однієї фракції в іншу, дає підстави, щоб політична партія або блок, що провів депутата до ВР, рішенням вищого органу припинив його повноваження як народного депутата.

При чому, виходячи з рішення КС, Швець зауважив, що для припинення депутатських повноважень окремий закон або додаткові законодавчі норми не потрібні.

"Виходячи з рішення КС вищий орган політичної партії або блоку може, керуючись прямими нормами Конституції, ухвалити рішення про припинення повноважень депутата. Таким чином, рішення про припинення повноважень депутатів-"зрадників" може бути ухвалене вже сьогодні, й їхнє місце можуть зайняти інші кандидати", - підкреслив Швець.

У п’ятницю було оприлюднено рішення КС, яким, зокрема, визнано неконституційним право народного депутата вільно виходити зі складу фракції або не входити до жодної із зареєстрованих депутатських фракцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...