Суд запідозрив тиск на свідків у справі Рудьковського

Четвер, 10 липня 2008, 12:19

У Печерськом районному суді Києва в середу відбулося чергове слухання кримінальної справи у відношенні екс-міністра транспорту і зв'язку Миколи Рудьковського.

Як пише "Комерсант-Україна", суд допитав двох свідків у справі про розтрату держкоштів, які, як вважає слідство, пішли на оплату приватних поїздок Рудьковського.

Так, начальник відділу євроінтеграції і міжнародних організацій управління зовнішніх економічних зв'язків Міністерства транспорту Оксана Рейтер заявила: "Поїздка в Брюссель була необхідна з тієї причини, що транспорт – пріоритетна сфера співпраці між Україною і Євросоюзом".

"Відрядженню було присвоєно найвищий рівень важливості, оскільки в складі делегації знаходилася перша особа міністерства. Я особисто займалася підготовкою документів. Технічне завдання візиту в Брюссель було підготоване і відправлене в Міністерство закордонних справ. Там його погодили і переправили в Кабінет міністрів для отримання дозволу на поїздку", - сказала вона.

Рейтер повідомила, що результати відрядження були викладені нею у звіті Кабінету міністрів, однак "це був звіт тільки по Брюсселю". "На поїздку в Париж я не готувала ні запиту, ні, відтак, звіту", - зазначила свідок.

У свою чергу, начальник відділу організаційного забезпечення і протоколу ДП "Служба міжнародних автомобільних перевезень" (СМАП) Людмила Фесенко, яку була призначена відповідальною за бронювання і купівлю квитків для делегації Мінтрансу на регулярні рейси в Брюссель, пізніше розповіла суду:

"7 червня 2007 року я придбала в ТОВ "Пілот-Віп" сім квитків на регулярний рейс до Брюсселя, і на цьому моя участь скінчилася, тому що 8 червня я пішла у відпустку. Про те, як був здійснений переліт, мені нічого не відомо".

Після цього пішла низка запитань прокурорів щодо замовлення чартеру, однак майже на усі з них Фесенко відповідала "не знаю" або "мені це не відомо". Крім того, виявилося, що вона "не пам'ятає" деякі факти, повідомлені раніше слідству.

"У поясненні (співробітникам управління з боротьби з корупцією СБУ), написаному вашою рукою, ви вказали реквізити документів, про які, як ви говорите, не мали поняття. Звідки вони вам стали відомі?" - запитав суддя, а свідок відповіла:

"Я не пам'ятаю. По-моєму, вони просто показали мені ці документи і сказали: "Ці документи?" Я відповіла: "Напевно, ці, але давайте не будемо вносити це до протоколу".

"Ви не перша людина, яка говорить, що на допиті були присутні сторонні люди, які вносили зміни до протоколу. Мені цікаво встановити істину, як узагалі проходили допити, чи не здійснювався на свідків тиск", - сказав суддя.

Суд ухвалив: через необхідність виклику свідків оголосити в засіданні перерву до 10 години ранку 4 серпня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News