Ющенко попросив чіткої підтримки перспективи

П'ятниця, 11 липня 2008, 13:48

Україна готова до "нової філософії діалогу" з Європейським Союзом, однак потребує чіткої підтримки своєї європейської перспективи.

Про це йдеться у зверненні президента Віктора Ющенка до учасників п’ятої щорічної зустрічі "Ялтинської європейської стратегії", оприлюдненому прес-службою президента.

Ющенко привітав "усіх учасників, гостей і організаторів" цієї зустрічі. "Я високо ціную допомогу, яку ви подаєте нашій країні на її шляху до об'єднаної Європи", - заявив він.

Український президент підтвердив, що "європейська інтеграція – незмінний стратегічний пріоритет державної політики України".

"Уже сьогодні ми можемо стверджувати, що йдемо до Європи не з порожніми руками", - заявив президент і навів приклади.

"Разом із своїми партнерами Україна створює Каспійсько-Чорноморсько-Балтійський енерготранзитний простір. Одна з наших цілей – створення прозорих правил доступу до енергетичних ресурсів, усунення можливості будь-якого енергетичного шантажу і політичного тиску", - пояснив Ющенко.

"Активно просувається співпраця зі створення Євразійського нафтотранспортного коридору, який стане вагомим внеском у процес диверсифікації поставок енергоносіїв", - додав він.

Глава української держави також зазначив: "Україна активно працює над формулою остаточного врегулювання "замороженого конфлікту" в Придністров'ї, бере участь у міжнародній миротворчій місії в Косово. Ці факти свідчать про серйозність наших намірів, відповідальне ставлення до участі в розбудові єдиного європейського дому".

"Скажу відверто, ми потребуємо чіткої підтримки європейської перспективи нашої держави. Це стосується започаткування відносин політичної асоціації і економічної інтеграції з Європейським Союзом, скасування візового режиму для українських громадян, створення зони вільної торгівлі з ЄС, переходу на вищий рівень нашого партнерства з НАТО", - заявив Ющенко.

"Ми готові до нової філософії нашого діалогу з ЄС. Очікуємо повного розуміння й підтримки з боку Євросоюзу та його членів", - додав він.

За словами президента України, "сьогодні нам необхідні нові ідеї, нові потужні інтеграційні проекти, які всім нам допоможуть відійти від стереотипів минулого і назавжди залишать в історії будь-які лінії поділу в Європі, реальні чи умовні".

"Упевнений, без повноцінної участі України не буде завершеним процес об'єднання Європи на основі спільної історії, спільних цінностей, спільної мети", - заявив Ющенко і додав, що йому "надзвичайно імпонує", що у порядку денному ялтинської зустрічі "на перший план вийшли саме ці, надзвичайно важливі й чутливі для України питання".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News