Під Києвом планують третій аеропорт

Понеділок, 14 липня 2008, 08:58

Міністр транспорту і зв'язку Йосип Вінський заявив про необхідність будівництва нового аеропорту під Києвом.

За його словами, відомство розглядає можливість розміщення об'єкта в районі села Велика Бугайовка у Васильківському районі, передає газета "Дело".

Населений пункт знаходиться в 30 кілометрах від Києва, недалеко від проектованої Окружної дороги.

Таким чином, Мінтранс реанімував плани, що виношувала влада ще в радянські часи. Чиновники передбачали будівництво аеропорту в Генеральному плані Києва.

За підрахунками експертів, новий аеропорт може обійтися державі в 4-5 мільярдів доларів. За оцінкою директора Центру економічного і політичного аналізу Олександра Кави, стільки коштує аеропорт на дві смуги із трьома терміналами.

"Але щоб залучити спонсорів, необхідно буде серйозно обґрунтувати рентабельність настільки дорогого об'єкта", — стверджує Кава.

Утім, у держави можуть виникнути проблеми з будівництвом аеропорту у Великої Бугайовці. За словами землерозпорядника сільської ради Віталія Дідківського, з 2000 року позначена в Генплані територія належить місцевим жителям.

"Ці землі були розпайовані і роздані колишнім членам колгоспу. Тому у випадку будівництва там аеропорту доведеться викуповувати земельні ділянки", — розповідає він.

У той же час перший заступник гендиректора аеропорту "Київ" Олексій Яковець вважає, що в найближчі 10-15 років аеропорт у Бугайовці не актуальний.

"Потік пасажирів в Україні з кожним роком збільшується в середньому на 20%. Зараз по Україні за рік перевозиться близько 2 мільйонів пасажирів, через 10 років буде близько 6-7 мільйонів", - сказав він.

З такими навантаженнями, на думку Яковця, "Києву" з "Борисполем" впоратись цілком під силу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування