Експерти бояться, що Вітренко може зіпсувати український імідж

Понеділок, 14 липня 2008, 09:29

Близько 50 осіб, представників Прогресивної соціалістичної партії України протестують проти навчань "Сі Бриз-2008" в Одесі в понеділок.

Більшість пікетників - жінки літнього віку, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами керівника Штабу антинатівської оборони (ШАС) Валерія Каурова, з 9 ранку - початок офіційної частини відкриття навчань - до пікетників приєднаються ще 200 осіб, представників ШАС.

Напередодні ШАС провів антинатовський морський рейд, у якому взяли участь понад 10 катерів і яхт, які курсували уздовж одеського узбережжя з прапорами й антинатовською символікою.

У той же час незалежні експерти вважають за можливе зрив навчань у випадку пасивності української влади.

Фахівці прогнозують, що такий розвиток подій завдасть шкоди курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію, повідомляє Німецька хвиля.

Так директор програм безпеки Міжнародних навчань і навчань безпеки Ярослав Матійчек не виключив зриву навчань, що може істотно погіршити міжнародний імідж України і завдати значної шкоди зовнішньополітичній стратегії держави.

"Це будуть серйозні провокації. Те, що зараз там відбувається, дуже і дуже погано для України. А особливо на тлі зусиль Саркозі, який є прихильником розширення Євросоюзу і надання перспективи членства для України".

Головною причиною неефективної протидії влади провокаціям експерт вважає політичне протистояння в найвищих ешелонах влади.

У свою чергу Міністр оборони України Юрій Єхануров упевнений, що затримання декількох учасників пікетів остудить запал пікетників.

Як повідомлялося, 14-26 липня в Одесі відбудуться міжнародні навчання "Сі Бриз-2008". Активна фаза навчань запланована на території Одеської, Миколаївської областей і в Криму.

У навчаннях цього року візьмуть участь військовослужбовці усіх видів ВС України. Планується, що крім України візьмуть участь у маневрах представники 15 країн: Азербайджану, Бельгії, Вірменії, Великобританії, Грузії, Греції, Данії, Канади, Латвії, Македонії, Німеччини, США, Туреччини, Франції.

У рамках українсько-американських навчань "Сі-бриз-2008" в Україну прибудуть до 1 тисячі військовослужбовців США й інших країн, до 15 кораблів, 2 підводні човни, до 4 транспортних літаків і літаків базової патрульної авіації, до 4 вертольотів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування