Врятувати Україну можуть Тимошенко і Янукович, Ющенко вже зайвий?

Понеділок, 14 липня 2008, 14:18

Політолог Михайло Погребінський вважає, що імовірність ухвалення восени змін до держбюджету на 2008 рік є другорядним питанням порівняно з небезпекою розвалу країни в умовах конфлікту між усіма гілками влади.

"Чи буде прийнято у вересні бюджет, чи не буде прийнято - це не має жодного значення", - сказав політолог в коментарі УНІАН.

"Головне, що ми отримаємо восени точне відтворення ситуації, яка була весь цей рік, оскільки немає ніяких зрушень з пошуку серйозного формату компромісу", - пояснив він.

За словами Погребінського, країна в загрозливому становищі: "Якщо економіка поки що тримається (з незрозумілих причин), є зростання ВВП, доходи до бюджету, то країна розсипається".

"Одна вертикаль влади воює з іншою, Верховний Суд - із секретаріатом (президента), секретаріат - з урядом. Парламент не може знайти жодного компромісу. Тобто це повна дискредитація всіх інститутів державної влади. Це довго тривати не може", - констатував експерт.

Політолог вважає, що основні політичні гравці мають зрозуміти, що "вони не в іграшки граються, а ціна цих ігор – український народ і держава".

На його думку, найрезультативнішими могли б стати домовленості між прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і лідером опозиції Віктором Януковичем: "Бюджет не може стати основою для широкого компромісу. Це має бути домовленість основних політичних гравців".

"В ідеальному варіанті - домовленість трьох: Януковича, Тимошенко і Ющенка, якщо останній нарешті зрозуміє, що він повинен готуватися до політичної пенсії й не заважати основним гравцям домовлятися, як жити далі", - пояснив політолог.

Водночас Погребінський вважає малоймовірним, що Ющенко відмовиться від подальшої політичної активності: "Саме тому залишається сподіватися, що решта політичних гравців - Янукович разом з Тимошенко - збагнуть, що вони можуть занапастити країну".

"У них 330 голосів. Вони можуть і внести зміни в Конституцію, і прийняти 25 разів різні бюджети, які потрібні країні, і всі закони, які потрібні. У них немає суттєвих суперечностей", - зазначив політолог.

"Є суперечності між кількома депутатами з обох сторін. Інші легко можуть знайти компроміс. Вони можуть домовитися якщо не про створення коаліції, то про те, як їм не погубити країну", - вважає експерт.

"Якщо вони не можуть створити коаліцію, то хай координацію якусь зроблять, щоб не працювати за принципом "що гірше, то краще". Питання не в бюджеті, а в тому, зможуть вони восени домовитися чи ні. І від них потрібно вимагати, щоб вони домовлялися, тільки від них – прем'єра та лідера опозиції", - додав Погребінський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News