У Ющенка питають, чому він не реагує на допит журналіста УП

Понеділок, 14 липня 2008, 17:43

Інститут масової інформації висловлює стурбованість відносно дій Генпрокуратури стосовно примусового приводу журналіста "Української правди" Сергія Лещенка для допиту у справі про отруєння Віктора Ющенка.

"Такі дії стосовно журналіста видаються неадекватними у даній ситуації, оскільки він (Сергій Лещенко) не може бути надто важливим свідком у цій справі", - зазначила директор ІМІ Вікторія Сюмар.

"Оскільки дії відбуваються стосовно відомого журналіста, який є автором численних журналістських розслідувань, в тому числі розслідувань щодо сина президента та отруєння президента, то в даному випадку ми можемо говорити про здійснення тиску на цього журналіста особисто та видання, яке він представляє", - додала вона.

Також ІМІ висловлює стурбованість стосовно того, що "в Україну знову повертається практика силового затримання журналістів, яка фактично зникла після 2004 року".

У свою чергу юрист Валентина Теличенко, що представляла в суді інтереси вдови загиблого журналіста Георгія Гонгадзе, вважає дії Генпрокуратури неадекватними.

"Атмосфера в Генеральній прокуратурі надзвичайно нездорова. Головна мета тих, хто там керує, – вислужитися перед начальником. Нічого спільного з завданнями прокуратури, які визначені в Конституції, це не має", - зауважила юрист.

"Я особисто не бачу потреби допитувати в якості свідка журналіста Лещенка, адже все, що він вважав важливим, він включив у текст інтерв'ю. Якщо слідчого зацікавило щось у тому тексті – допитувати слід Давида Жванію, КПК України прямо вказує на обов'язковість допиту Жванії. Але залишаю за слідчим право вирішувати чи є потреба допитати журналіста", - додала вона.

За словами Теличенко, "зовсім уже смішно виглядає застосування приводу до журналіста". "Певно, страшенно хотілося слідчому показати оперативність у роботі. Про надзвичайну проворність нашої ГПУ вже знають не лише в Україні", - зазначила юрист.

"Справа про отруєння розслідується четвертий рік, стільки ж часу триває "конструктивна співпраця" ГПУ з екс-майором Мельниченком, та чи ж тільки це. Зате журналіста доставили. Чи не для того, щоб черговий раз бодай частково відволікти увагу від політичного процесу?", - запитала Теличенко.

"КПК передбачає застосування приводу лише в разі неявки без поважної причини. Наскільки мені відомо, керівництво УП офіційно письмово повідомило слідчого про причини неявки на допит журналіст Лещенка в п'ятницю-суботу. То ж у чому була проблема?", - додала вона.

Крім того, "рішучий протест" Генпрокуратурі висловив член фракції БЮТ та комітету ВР з питань свободи слова та інформації Віктор Уколов. На його думку, ГПУ перевищила свої повноваження.

"На мій величезний жаль протягом цілого дня цей факт не отримав принципової оцінки президента, який є гарантом конституційних прав громадян", - зауважив Уколов і додав, що вимагатиме звіту Генпрокуратури перед Верховною Радою, щойно вона відновить роботу.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування