Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Яценюк хоче перетворити депутатів на "постійно діючий електрод"?

Вівторок, 15 липня 2008, 09:02

Нова система голосування у Верховній Раді, запропонована спікером Арсенієм Яценюком, може зашкодити здоров'ю депутатів, а також не вирішує проблему особистого голосування.

Таку думку висловив БЮТівець Сергій Сас в інтерв'ю Сегодня, коментуючи заяви Яценюка про введення голосування депутатів за допомогою "сенсорного пальця".

"Депутат як біологічний об'єкт використовується як провідник електроенергії. Натискаючи на клавішу, він замикає електричний ланцюг, і це пускає в хід кнопку голосування. Якщо замикання ланцюга не відбувається, кнопка голосування не спрацює. Виходить, у цій системі депутат повинен бути постійно діючим електродом. Наскільки це впливає на здоров'я, чи безпечно це — на це питання ми відповіді не одержали", - сказав він.

Крім того, за словами Саса, "Рада-3" зовсім не забезпечує голосування депутата тільки за себе: сенсорна клавіша реагує не на відбиток пальця закріпленого за нею депутата, а на дотик пальця будь-якої людини.

"За цієї системи депутат, у принципі, не зможе голосувати за інших. Але є один нюанс: на голосування виділяється 10 секунд звукового сигналу, а фіксація голосування на кнопці триває три секунди. Тобто, три секунди треба утримувати кнопку, щоб результат був зафіксований. І в депутата залишається теоретична можливість голосувати тричі. Як у новій системі зможуть вирішити це питання, поки теж неясно", - сказав він.

Сас також зазначив, що, перш, ніж уводити "Раду-3", потрібно внести зміни до регламенту Верховної Ради, оскільки введення нової системи — це питання порядку роботи парламенту. А регламент може змінювати лише сама Верховна Рада, що збереться у вересні.

Крім того, за словами депутата, на нову систему голосування потрібно близько 537 тисяч гривень.

"Це питання мав розглянути наш комітет у п'ятницю. Але оскільки в той день у Верховній Раді стояли питання довіру Кабміну і бюджет, на засіданні комітету не було кворуму. Так що питання нової системи голосування залишилося в підвішеному стані", - розповів Сас.

За словами депутата, Яценюк створив робочу групу з питання "Ради-3", у складі якої комітет ще раніше повинен був зібратися двічі. Але робоча група з незрозумілих причин так і не зібралася.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування