Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Ющенко написав статтю, де осмислив спадщину "земного раю"

Вівторок, 15 липня 2008, 12:22

Президент Віктор Ющенко переконаний, що розуміння народом його національної самобутності і поцінування своєї історії є запорукою добробуту в сьогоденні.

Про це йдеться в його статті для "України молодої" під назвою "На порозі Соловків"

За його словами, для багатьох народів Соловки "стали символом розкритої правди".

"А чи потрібна та правда нам сьогодні? Можливо, дивною виглядає підтримка на державному рівні наукових досліджень, відновлення святинь, дбайливе ставлення до місць пам’яті, коли економіка не в порядку, є значні проблеми з освітою і медициною", - зазначає Ющенко.

"Але ж людина дбатиме про добру сучасність своєї національної спільноти лише тоді, коли зрозуміє цінність історичної самобутності народу і збагне, через що вона свого часу перестала цінувати своє. Польща, Литва, Угорщина, Східна Німеччина, Латвія, Естонія, вийшовши з "соціалістичного раю", досконало його вивчили, описали у книгах, зафіксували у документальних і художніх фільмах, створили музеї тоталітаризму. І — диво! Сьогодні в них непогано (хоча й не ідеально) функціонують економіка, освіта, культура", - пише президент.

"Утім у них були зовсім інші, ніж у нас, 1920—30–ті роки. І це спонукає нас ще ретельніше дослідити й осмислити нашу спадщину "земного раю". Україна має це пройти", - переконаний Ющенко.

В своїй статті Ющенко переказує історію Соловків та катування там українців.

"Хочу нагадати, що великий поштовх розкриттю правди про злочини нелюдської системи, зокрема соловецький концтабір, надало відзначення 1000–ліття Хрещення Київської Русі у 1988 році. В СРСР святкування зосередилися в Москві, а не в Києві. Однак у Римі Іван Павло ІІ з 5–тисячним збором українських прочан із різних країн діаспори молився за Київ", - нагадує президент.

"Він глибоко розумів цивілізаційне значення київської християнської традиції і важливість повернення світові правди про неї. Адже, можливо, саме неправда про початки й історію християнства у Східній Європі є одним із джерел, що підживлюють і не дають піти в забуття тоталітарній ідеї", - вважає Ющенко.

"З Києва почало розквітати те християнське життя, що його виростило Євангеліє спершу на землях стародавньої Русі, відтак на територіях Східної Європи, а згодом — за Уралом, на просторах Азії", — процитував президент Івана Павла ІІ.

Ющенко побував на Соловках в травні цього року.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування