У МЕДВЕДЬКА ЗВИНУВАЧУЮТЬ ЖУРНАЛІСТА УП У ПОРУШЕННЯХ

Середа, 16 липня 2008, 10:30

Генпрокуратура заявляє, що будь-яких порушень кримінально-процесуального законодавства щодо журналіста "Української правди" Сергія Лещенка, якого допитують у справі про отруєння президента Віктора Ющенка, не було допущено.

Про це сказано у заяві прес-служби Генпрокуратури у відповідь на вимогу президента Віктора Ющенка дати роз'яснення інциденту з допитом Лещенка.

Водночас у ГПУ заявляють, що Лещенко "особисто порушив вимоги ч.1 ст. 70 КПК України" – "особа, викликана органом дізнання... як свідок, зобов'язана з'явитися в зазначені місце і час і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі".

Як сказано у повідомленні, Лещенко був викликаний до Генпрокуратури 11 липня на 10 годину ранку, проте він зателефонував слідчому та попросив перенести його допит на більш пізній час у зв'язку з необхідністю зустріти в аеропорту близького родича.

"Отримавши згоду, Лещенко в призначений час не з'явився, пославшись на вказівку головного редактора видання "Українська правда" про необхідність висвітлення ним подій, які "раптово" виникли у Верховній Раді України", - йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, такого ж змісту листа за підписом головного редактора "Української правди", Лещенко передав через працівників СБУ, які повторно вручили йому повістку про виклик до прокуратури 12.липня на 10 годину ранку.

"12 липня о 10.00 Сергій Лещенко на допит не з'явився, у зв`язку із отриманим завданням керівництва видання - висвітлити з'їзд однієї із політичних партій. Враховуючи ці обставини, йому знову була вручена повістка про виклик до прокуратури цього ж дня на 14.00", - йдеться у повідомленні.

"Оскільки Лещенко жодного разу на виклики до прокуратури не з'явився, а названі ним причини не є поважними, слідчим була винесена постанова про застосування приводу свідка 14.07.08 на 10 годину ранку. Вказана постанова працівниками міліції не була виконана, оскільки Лещенко добровільно з’явився 14 липня і у період з 11.30 до 18.44 був допитаний", - заявляють у ГПУ.

Від УП. Сергій Лещенко дійсно отримав повістку о 9 ранку 11 липня з вимогою з'явитися на допит о 10-й ранку. Він дійсно перетелефонував слідчому та попросив перенести зустріч на 14-ту годину п’ятниці.

Втім, лише близько полудня стало відомо про те, що у парламенті буде голосуватися питання про недовіру уряду, що є дуже важливою подією в українській політиці.

У листі за підписом головного редактора "Української правди", переданому через працівника СБУ було вказано не тільки на ці раптові події. Там йшлося про неможливість допиту Лещенка у суботу, у вихідний день, та прохання перенести допит на понеділок. Більш того, Лещенко був заздалегідь акредитований на висвітлення іншої важливої події.

Весь цей час Сергій знаходився на телефонному зв’язку із слідчим, не відмовлявся давати свідчення, проте слідчий, не зважаючи на це, продовжував виписувати повістки – три за два дні! Після цього в понеділок замість повістки Сергій отримав повідомлення з міліції про наявність в них документу про примусовий привід на допит.

На жаль, ми не можемо розголошувати причини, які, на думку слідства були настільки важливими, що вимагали термінового допиту Сергій Лещенка. Проте наголошуємо, що на нашу думку, не було жодних підстав для такого поводження з журналістом.

Також розцінюємо дії прокуратури як свідомий тиск на тих журналістів, які працюють над розслідуванням обставин отруєння Ющенка.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування